12-02-2013

Експерти обіцяють покращення на ринку торгівельної нерухомості України у 2013 році

Київ

Такою думкою поділився Валерій Мещеряков, голова ради директорів «M CONSULTING GROUP».

«Сегмент торгових центрів на сьогоднішній день залишається найбільш привабливим та прибутковим у секторі комерційної нерухомості», - стверджує Валерій Мещеряков.

Цей висновок стосується лише великих торгових центрів, прибутковість яких, за сприятливих умов, може демонструвати невелике збільшення.

У сегменті неякісних або малих ТЦ, у більшості випадків, це перші торгові центри, що відкрилися в Україні, можливе зменшення прибутку.

"Це пов'язано з поступовим насиченням ринку та посиленням конкуренції", - пояснює Валерій Мещеряков.

2013 обіцяє бути в цілому більш сприятливим для сегменту торгової нерухомості, ніж 2012 рік. Лише за перший квартал минулого року прибутковість високоякісних об'єктів торгівельної нерухомості зменшилась до 12–15%. Варто зазначити, що 5-7 років тому, у період розвитку торгової нерухомості в Україні, прибутковість торгових центрів сягала 25-30% річних.

«Тому сприяли високі орендні ставки та практично повна відсутність конкуренції», — коментує Валерій Мещеряков.

На сьогоднішній день недостатньо просто ввести торговий центр з хорошим місцезнаходженням в експлуатацію і гранично заповнити його орендарями, для отримання максимального прибутку. У нинішніх умовах необхідний комплексний підхід на початковому етапі реалізації проекту. Тому зріс попит на послуги сервейінгових компаній, які оптимізують бізнес-процеси і економлять 25-30%.

За матеріалами newsoboz.org.