18-01-2013

Прибутковість комерційної нерухомості України у 2012 році

За оцінками гравців ринку нерухомості в Україні, у другому кварталі 2012 року ставки прибутковості найбільш якісних об'єктів нерухомості у Києві знизилися, залишаючись стабільними у третьому кварталі 2012 року.

Так, станом на вересень 2012 року, початкова ставка прибутковості найбільш якісних об'єктів нерухомості у Києві знизилася до 11% для якісних (але не ексклюзивних) об'єктів офісної нерухомості (порівняно з 12% наприкінці першого кварталу 2012 року та 13% наприкінці 2011 року) року). Водночас для найбільш якісних (але не ексклюзивних) об'єктів торговельної нерухомості початкова ставка прибутковості становила 12%, знизившись із 12,5% у першому кварталі 2012 року та 13,5% наприкінці 2011 року (Графік 18).

Ставки прибутковості комерційної нерухомості

Таке зниження ставок прибутковості у першій половині 2012 року пов'язане, перш за все, зі збільшенням інтересу потенційних покупців до високоякісних об'єктів офісної та торгової нерухомості, які генерують дохід та виставлені на продаж.

У той же час, протягом періоду з початку 2011 року до червня 2012 року включно початкова ставка прибутковості якісних об'єктів логістичної та складської нерухомості в Київській області перебувала на рівні 14,5%, але зросла до 15% у третьому кварталі поточного року.

Усі зазначені вище ставки прибутковості визначені для об'єктів нерухомості, які здані в оренду за середньоринковою ставкою. Слід зазначити, що ставки прибутковості об'єктів нерухомості в Україні є дуже чутливими до вартості активів у зв'язку з обмеженим доступом до позикового фінансування.

Нагадаємо, що внаслідок світової кризи ліквідності, наприкінці 2008 року та у 2009 році ставки прибутковості на об'єкти комерційної нерухомості на ключових ринках Європи, а також у Празі, Будапешті та Варшаві зросли, в середньому, на 3% порівняно з показниками кінця 2007 року. року. У той же час ставки доходності на об'єкти комерційної нерухомості в Києві збільшилися приблизно на 7%, і це незважаючи на дуже Значне зниження орендних ставок.

Прогноз

На думку експертів компанії DTZ, ставки прибутковості в Україні у докризовий період у Києві були невиправдано низькими на тлі нестійких високих орендних ставок.

Все ще порівняно низька вартість об'єктів нерухомості, яка сформувалася наприкінці 2008 року, у поєднанні з перспективою зростання орендних ставок найближчим часом відкриває привабливі можливості для інвестування в Україні завдяки високому потенціалу ринку комерційної нерухомості, у всіх сегментах якого залишається структурний дефіцит якісних приміщень.

За оцінками компанії DTZ, початкова ставка прибутковості найбільш якісних об'єктів у всіх сегментах ринку нерухомості у Києві до кінця 2012 року не зміниться. Однак існує потенціал деякого зниження цього показника у 2013 році.

У більш довгостроковій перспективі з подальшим розвитком ринку нерухомості в Україні існує потенціал для значного зниження поточних ставок прибутковості на об'єкти нерухомості в країні.

За матеріалами DTZ.