09-01-2013

Орендні ставки на торгову нерухомість в Україні у 2012 році

будівлю

Внаслідок підвищення активності торгових мереж та покращення загального сприйняття потенціалу українського ринку протягом перших трьох кварталів 2011 року було відзначено зростання базових орендних ставок у якісних об'єктах торгової нерухомості у Києві. Підвищення ставок оренди також спостерігалося у низці якісних торгових центрів, розташованих в інших великих містах України та успішно оперують протягом деякого часу.

Протягом періоду з жовтня 2011 року до червня 2012 року середні орендні ставки на торгові приміщення площею 100–300 кв. м. у успішних торгових центрах Києва залишалися стабільними на рівні $70-90 за кв. м. на місяць, досягаючи найбільш популярних торгових центрів міста $160-200 за кв. м. на місяць. Аналогічна динаміка орендних ставок була відзначена для найкращих торгових приміщень, розташованих уздовж центральних торгових коридорів Києва та інших обласних центрів України з населенням понад 750 000 жителів.

Динаміка орендних ставок на найкращі торгові приміщення

За оцінками DTZ, суттєве стійке зростання базових орендних ставок на торговельну нерухомість є малоймовірним до кінця 2012 року і в 2013 році. приміщень, заявлених до відкриття у короткостроковій перспективі, а також ризиками економічної нестабільності у світі та в Україні.

Більш довгострокова стійкість поточних орендних ставок у торговому сегменті залежатиме від реальних термінів відкриття та якості масштабних проектів, заявлених до виходу на український ринок у четвертому кварталі 2012 року та 2013 року, а також загальної економічної ситуації в Україні та світі.

Професійні торгові оператори сьогодні дуже ретельно підходять до вибору торгових приміщень з точки зору якості та умов оренди. У зв'язку з поновлюваною тенденцією перенесення термінів реалізації торгових проектів, рітейлери все частіше відмовляються надавати будь-які фінансові гарантії з оренди приміщень до початку активних будівельних робіт на ділянці.

Якість залишається вирішальним чинником, що впливає на успішність та інвестиційну ліквідність існуючих та нових торгових центрів в Україні. Примітно, що більшість девелоперів, активних на українському ринку торгівельної нерухомості, повністю ухвалюють цей факт і ефективно підходять до своїх проектів.

Прогноз

На ринку нерухомості в Україні сегмент торгової нерухомості виявився найбільш стійким до негативного впливу економічної кризи 2008-2009 років і демонструватиме подальше динамічне зростання у середньостроковій перспективі, особливо за умови стабілізації чи покращення економічної ситуації.

Незважаючи на ознаки економічної кризи, що зберігаються, і відносно низький рівень доходів населення в країні, немає сумнівів, що потенціал ринку торговельної нерухомості в Україні залишається високим. Це пов'язано, перш за все, з нерозвиненістю українського ринку з точки зору якості об'єктів торговельної нерухомості та різноманітності представлених форматів, розміром країни, високою щільністю населення, а також високою чутливістю населення до модних тенденцій та схильністю до витрат на придбання модних товарів. Для більшості девелоперів та інвесторів на українському ринку нерухомості сектор торговельної нерухомості є найцікавішим, особливо у містах з населенням понад 750 000 мешканців.

У 2010-2012 роках було розпочато активні роботи з девелопменту низки масштабних об'єктів торгової нерухомості у Києві та інших містах України. Якщо ці об'єкти будуть збудовані відповідно до заявлених термінів, загальний обсяг ринку торгової нерухомості в країні у 2013-2014 роках суттєво збільшиться. Як результат, загальна привабливість українського ринку торгової нерухомості для торгових мереж посилиться, але потенційне зростання конкуренції у сегменті може призвести до зниження орендних ставок, зокрема у класі неякісних торгових центрів «першого покоління».

За матеріалами DTZ.