05-12-2011

Перспективи ринку комерційної нерухомості в Україні

діаграма

Протягом перших трьох кварталів 2011 року компанія DTZ відзначає зміцнення покращеного сприйняття інвесторами перспектив українського ринку нерухомості, що було зумовлено перспективами зростання орендних ставок та досить позитивною загальною економічною динамікою в країні. Як результат, ставки прибутковості на найкращі комерційної нерухомості в Україні дещо знизилися, хоч і залишаються відносно високими порівняно з іншими європейськими країнами.

Для інвесторів в Україні якісні об'єкти торгівельної нерухомості, як і офісні об'єкти, залишаються найпривабливішими активами.

З 10 угод, оголошених на інвестиційному ринку в сегменті комерційної нерухомості в Україні протягом перших трьох кварталів 2011 року, п'ять трансакцій було пов'язано із придбанням об'єктів чи проектів у сегменті торгової нерухомості.

Придбання приватним європейським інвестором проекту багатофункціонального комплексу, розташованого в центральній частині Києва, стало найбільшою угодою на ринку комерційної нерухомості в Україні з 2008 року.

За оцінками компанії DTZ, сьогодні початкова ставка прибутковості найбільш якісних об'єктів торгової нерухомості складає близько 13,5%, у той час як в інших великих обласних центрах України знаходиться в діапазоні 14,5-16%.

З усіх секторів ринку нерухомості в Україні сегмент торгової нерухомості виявився найбільш стійким до впливу економічної кризи 2008-2009 років і, як ми вважаємо, демонструватиме подальше зростання в середньостроковому періоді після стабілізації економічної ситуації в Україні та світі.

Незважаючи на ознаки економічної кризи, що зберігаються, і відносно низький рівень доходів населення в країні, потенціал ринку торговельної нерухомості в Україні, безсумнівно, залишається високим.

Це переважно пов'язане з нерозвиненістю ринку з погляду якості об'єктів торгової нерухомості та представлених форматів, розміром країни, високою щільністю населення, високою чутливістю населення до модних тенденцій та торгових марок, а також їхньою схильністю до витрат.

Для більшості девелоперів та інвесторів, що оперують на українському ринку, сектор торгової нерухомості є і, з високою ймовірністю, залишатиметься найцікавішим, особливо щодо потенційних можливостей у містах з населенням понад 750 000 осіб.

Нещодавно на ринку торгівельної нерухомості в Києві та інших містах-мільйоніках було відновлено роботи з низки масштабних проектів. Якщо ці об'єкти будуть зведені та відкриті відповідно до заявлених термінів, до кінця 2013 року загальний обсяг ринку торговельної нерухомості в Україні суттєво збільшиться.

Як результат, загальна привабливість українського ринку торгової нерухомості для торгових мереж збільшиться, але потенційне посилення конкуренції в сегменті, швидше за все, призведе до корекції орендних ставок у бік зниження. Найбільше зниження орендних ставок ми очікуємо в класі неякісних торгових центрів «першого покоління».

За матеріалами DTZ Research.