30-06-2014

Ситуація на ринку комерційної нерухомості України

 

комерційна нерухомість

Нинішня криза досить своєрідно відобразилася на ринку комерційної нерухомості. Девальвацією національної валюти, зниження купівельної спроможності населення і, як наслідок, зниження роздрібного товарообігу та активності ретейлерів негативно вплинули на стан ринку загалом. Деякі торгові оператори не витримали тиску ситуації та пішли з ринку. А ось частина слабших відчула свої сили і поспішила зайняти ніші, що звільнилися.

«Зменшення частки ринку кількох торгових операторів відкриває ніші, що звільнилися, для нових гравців. У тому числі, кризовий час сприятливий для товарів першої необхідності: продуктової групи, фармацевтичної продукції, побутової хімії. Крім того, деякі ретейлери виходять із регіональних ринків і розпочинають експансію на ринок Києва. Я прогнозую, що міжнародні системні орендарі скористаються цим моментом і почнуть реалізовувати свою стратегію експансії в Україні. Але для цього їм необхідне відчуття початку подолання кризи та нестабільності в країні», – висловив свою думку голова офісу JLL в Україні Дмитро Сенніченко.

Пріоритети девелоперів змінюються

Якщо говорити про нові можливості, то тут можна торкнутися девелоперів, які все частіше підходять до будівництва нових об'єктів, як до власного бізнесу. Гравці ринку стали орієнтуватися не так на вартість квадратного метра, як на NPV (Net Present Value – чисту наведену вартість), окупність інвестицій та швидкість здачі об'єкта в експлуатацію.

Керуючий директор Українського Центру Сталевого Будівництва Роман Курашев зазначає, що люди, які будують великі магазини, як Епіцентр, Новус, вважають дні будівельної програми. Вони розуміють, що чим швидше вони здадуть магазинтим швидше почнуть отримувати від нього прибуток. Тому навіть якщо є можливість скоротити терміни будівництва хоч би на кілька днів, то компанії з радістю користуються.

Є потенціал

Інвестори хоч і з побоюванням, але цікавляться Україною та можливостями для розвитку бізнесу в нашій країні. Глава практики нерухомості міжнародної юридичної фірми «DLA Piper» в Україні Наталія Кочергіна каже, що сьогодні потенційними інвесторами вже активно розглядаються промислові активи в Україні, проекти, пов'язані із сільськогосподарськими землями, а також проекти для «ендюзерів», тих, хто купує чи орендує об'єкти нерухомості для власного користування

«Виходячи з досвіду роботи в кризові періоди, після промисловості та сільського господарства інтерес інвесторів, як правило, звертається і до ретейлу», – говорить про позитивні перспективи Кочергіна.

Експерти прогнозують, що до 2015 року ринок почне активніше зростати. Водночас зазначають, що робити довгострокові прогнози дуже важко. Якщо раніше могли будувати плани на 10-15 років, то зараз важко сказати, що буде з ринком через місяць.

Вакантність торгових площ зросла

Кризова ситуація справила значний вплив ринку в цілому. За даними компанії JLL в Україні, у I кварталі 2014 р. у Києві спостерігалося поступове зниження споживчої активності та темпів зростання товарообігу. В результаті ретейлери були змушені оптимізувати свої витрати та намагатися переглянути орендні ставки. При цьому, згідно з аналітикою JLL, максимальна ставка оренди (без урахування ПДВ та операційних витрат) до цього періоду не змінилася і склала 1200 $ за кв.м. на рік.

Частка вільних площ у ТЦ столиці у І кв. 2014 р. склала 6,3%. Експерти вважають, що на вакантність, з одного боку, впливає низька наповнюваність нових торгових центрів, а з іншого – поява вільних місць у тих торгових центрах, які опинилися у центрі подій кінця 2013 року – початку 2014 року.

Реалії поки не дуже тішать

Якими б яскравими не були перспективи для ретейлу в Україні, реалії поки що не дуже тішать. Дмитро Сенніченко каже, що певний затишок пов'язаний не лише із нинішньою ситуацією. Інвестори ще до початку кризи не поспішали вкладати гроші у вітчизняну нерухомість.

«З позиції інвестиційного ринку, ми не зафіксували жодної вдалої угоди у 2013 році. Були лише купівлі-продажі у 2011–2012 роках», – констатує пан Сенніченко.

Також дестабілізував ситуацію конфлікт із Росією. Експерти кажуть, що якісних активів в Україні практично немає, а Росія пропонувала угоди. Щоправда, вони були не зовсім вигідними для України. А зараз нічого немає.

Інвесторам необхідно бачити конструктивні кроки до стабілізації політичної ситуації в країні та налагодження відносин із Росією. Крім того, важливим фактором у залученні іноземного капіталу мають стати зміни у законодавстві України. Таким кроком може стати, наприклад, зняття мораторію на продаж сільгоспземель в Україні.

За матеріалами ubr.ua.