25-07-2011

Зростають обсяги продажу комерційної нерухомості

комерційна нерухомість

Згідно з черговим звітом Jones Lang LaSalle, у другому кварталі обсяги продажів комерційної нерухомості зросли по всьому світу на 47% порівняно з аналогічним періодом 2010 року і становили $101 млрд.

Дані, надані консалтинговою компанією Jones Lang LaSalle (JLL), свідчать про те, що прямі інвестиції в комерційну нерухомість у Північній та Південній Америках з квітня по червень становили майже $49 млрд — значно більше, ніж у будь-якому іншому регіоні світу. Порівняно з першим кварталом обсяги прямих інвестицій з іншого боку Атлантики зросли на 56%. У Канаді активність інвесторів за останні три місяці зросла майже втричі, а Бразилія трохи «зменшила оберти», оскільки кілька великих портфелів нерухомості було продано ще на початку року.

Виступаючи перед журналістами, Артур де Хааст, виконавчий директор Міжнародної Фінансової групи JLL, повідомив, що зростання купівельної активності в усьому світі триває. І хоча ситуація на ринках Північної Америки, зокрема в США, ще далека від повного відновлення, цей регіон приваблює далекоглядних інвесторів доступністю кредитів і зміг посісти перше місце за обсягами коштів, вкладених у комерційну нерухомість.

У країнах Європи, Близького Сходу та Азії у другому кварталі сукупний обсяг продажів у грошах склав $34 млрд, при цьому було зареєстровано незначне збільшення показників порівняно з другим кварталом минулого року. Певний контраст скандинавським країнам, зокрема Норвегії, становить ринок Великобританії, де в річному обчисленні відзначається деякий спад активності з боку покупців. В останньому дослідженні Colliers International, яке також було опубліковано цього тижня, зазначено, що обсяги поглинання наявної комерційної нерухомості в деяких районах Лондона протягом усієї першої половини 2011 року були «близькими до пікових».

Як повідомляє Property Magazine, інвестиції в комерційну нерухомість у багатьох країнах південної частини Європи виявилися не на висоті. В одній лише Італії падіння обсягів продажів було не таким помітним, як у «сусідів». У країнах Близького Сходу обсяги інвестицій у нерухомість також залишалися на колишньому, досить невисокому рівні.

В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні за підсумками другого кварталу інвестиції скоротилися приблизно на 30%, порівняно з першим, в основному через наслідки природних катаклізмів у Японії, що є найбільшим із місцевих ринків комерційної нерухомості. Однак у річному обчисленні обсяги продажів зросли на $18,5 млрд. В Австралії, Китаї та Гонконгу відзначено досить високі темпи зростання інвестицій у комерційну нерухомість, а також стійкі показники рівня активності інвесторів.

Загалом і загалом, за перші півроку в комерційну нерухомість по всьому світу було інвестовано не менше $196 млрд: майже дві третини від сукупного обсягу інвестицій минулого року, який не перевищував $316 млрд. За попередніми прогнозами Jones Lang LaSalle, до кінця 2011 року загальний обсяг прямих інвестицій у комерційну нерухомість може досягти $440 млрд. Варто зазначити, у пікові 2006 та 2007 рр. цей показник становив $700 млрд та $759 млрд відповідно. Аналітики впевнені, що темпи зростання продажів на ключових ринках продовжать сповільнюватися в усьому світі, оскільки в умовах економічної невизначеності великі національні банківські організації мають тенденцію посилювати кредитні вимоги.

Підготував: Олександр Бєлов