05-03-2010

Ринок комерційної нерухомості України на шляху до відновлення

статистика

Міжнародна юридична фірма Baker & McKenzie, консалтингова компанія у сфері комерційної нерухомості Colliers International та інвестиційна компанія Dragon Capital 25 лютого 2010 р. провели практичний семінар для провідних гравців у галузі комерційної нерухомості на тему «Назад до майбутнього. Підсумки 2009: прогнози та дійсність; тенденції 2010».

Учасники цього унікального заходу мали змогу почути думки фахівців у галузі інвестицій, юриспруденції та брокерських послуг щодо поточного стану та прогнозів розвитку ринку комерційної нерухомості України. Семінар, організований у форматі бізнес-сніданку, зібрав до участі у живій дискусії понад 50 управлінців із провідних українських та зарубіжних компаній, що працюють у секторі нерухомості – як девелоперів, так і інвесторів. Великий інтерес викликали доповіді про практичні підходи до вибудовування стратегій в умовах кризи представників компаній Amstar Europe (Юрій Вітренко, операційний директор), Esta Holding (Олена Архіпова, інвестиційний директор) та Parkridge (Антон Андріанов, директор з розвитку).

Серед тенденцій 2010 року експерти відзначили поступове зниження ставок капіталізації, укладання перших інвестиційних транзакцій та зростання інтересу до якісних девелоперських проектів, яке, проте, у 2010 р. буде все ще невеликим через обмежені можливості щодо залучення фінансування.

Аркадій Вершебенюк, директор департаментів інвестиційних послуг та промислової нерухомості Colliers International, зазначив: «Далеко не всі негативні очікування щодо розвитку кризи на ринку комерційної нерухомості справдилися. Насамперед, це стосується офісних приміщень класу А та торгових центрів у м. Києві. В офісах класу А спостерігалося зниження вакантності протягом 2009 року. Щодо торгових центрів, то нові проекти 2009 року на момент відкриття мали мінімальну вакантність. Наприкінці 2009 року частка вакантних площ у найуспішніших торгових центрах Києва становила не більше ніж 3%».

Також експертом було зазначено, що за 2009 рік на українському ринку не відбулося жодної повноцінної інвестиційної транзакції, що зумовлено концентрацією інтересу інвесторів на високоякісних активах та відсутністю пропозиції таких активів за стресовими цінами.

Олексій Зеркалов, радник інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital, висловив думку, що банки можуть відновити кредитування якісних клієнтів уже в середині 2010 р. Експерт зазначив, що найперспективнішими інвесторами комерційної нерухомості сьогодні є фонди прямого інвестування. За його прогнозами, на відміну від докризового часу, коли девелопери прагнули максимально збільшити обсяги своїх проектів, найближчим часом актуальними будуть менш масштабні проекти вартістю $20-40 млн. дол. проекту економічно виправданою.

Радник Baker & McKenzie Максим Сокіран зазначив: «У 2009 році відбулася велика кількість змін у законодавчій сфері інвестування та будівництва. У тому числі набули чинності досить прогресивні зміни до законодавства про планування та забудову територій; також було прийнято пакет про «антикризових законів». На жаль, ці зміни поки що не запрацювали повною мірою: через низьку активність у сфері будівництва ринок поки що зміг «протестувати» зміни на практиці, крім того, ще не доопрацьовано нормативну базу, яка б встановлювала конкретні методи реалізації прийнятих змін. Незважаючи на це, ми прогнозуємо пожвавлення на ринку нерухомості у 2010 р. Зокрема, ми відзначаємо збільшення інтересу до готельного сектору та очікуємо на нові угоди між операторами в готельному секторі», — додав юрист.

Олександр Носаченко, керуючий директор компанії Colliers International, зазначив: «Оскільки це перша серйозна криза на ринку, що торкнулася всіх сегментів комерційної нерухомості, вкрай важливо робити аналіз у трьох площинах: юридичній, фінансовій, комерційній. Цей підхід дозволить ключовим гравцям ринку та великим інвесторам чіткіше зрозуміти специфіку українського ринку комерційної нерухомості. Ми раді, що учасники зустрічі високо оцінили якість проведення семінару та висловили готовність у майбутньому зустрічатися у такому форматі на регулярній основі».

Інформація про ІК Dragon Capital

Dragon Capital - провідна інвестиційна компанія України, що надає повний комплекс послуг з брокерського обслуговування, інвестиційно-банківського супроводу та управління активами інституційним, корпоративним та приватним клієнтам. Власником компанії, заснованої в 2000 р., є її менеджмент, невеликий міноритарний пакет акцій також володіє інвестиційний банк Goldman Sachs.

Dragon Capital – один із найбільших брокерів на українському фондовому ринку, на частку компанії припадає близько 30% транзакцій. Інвестиційно-банківський підрозділ компанії з 2005 р. провів понад 50 угод, включаючи угоди щодо залучення акціонерного та боргового капіталу, а також злиття та поглинання, на загальну суму $1,7 млрд. Підрозділ Dragon Capital з управління активами в даний час керує інвестиціями в в розмірі близько $0,6 млрд.

Інформація про Baker & McKenzie

Baker & McKenzie понад 60 років надає комплексні юридичні послуги найбільш динамічним міжнародним компаніям та організаціям у всьому світі. Baker & McKenzie була першою міжнародною юридичною фірмою, яка відкрила свій офіс в Україні у 1992 році. Сьогодні компанія консультує понад 550 транснаціональних корпорацій, фінансових установ та великих українських підприємств з питань їхньої діяльності як в Україні, так і за кордоном. На сьогоднішній день Baker & McKenzie має одну з найбільших практик в Україні, яка пропонує клієнтам (у співпраці з офісами компанії по всьому світу) компетентні юридичні консультації з усіх аспектів ведення бізнесу в регіоні, включаючи корпоративне право, банківське та фінансове право, консультації в галузі цінних паперів та ринків капіталу, венчурного фінансування, антимонопольного законодавства, податків та митних зборів, нерухомості та будівництва, трудового законодавства, інтелектуальної власності, а також з питань вирішення спорів.

Інформація про Colliers Україна

Colliers International – міжнародна консалтингова компанія, що надає послуги у сфері комерційної нерухомості. Компанія, зокрема, надає консультаційні послуги при оренді та продажу офісних, торгових та складських приміщень, у сфері готельної нерухомості, послуги з оцінки об'єктів нерухомості, аналіз інвестиційних проектів та ін. Colliers International об'єднує понад 15 тис. співробітників, які працюють у 480 офісах у 61 країні світу. Представництво Colliers International в Україні відкрито 1997 року в Києві.

Джерело: investfunds.com.ua.