26-12-2011

Як заробити на комерційній нерухомості?

офіс

Чи стали власником комерційної нерухомості? Не знаєте, як краще нею розпорядитися не на збиток собі? Є два варіанти: здати в оренду та продати.

Оренда

Це, мабуть, найпростіший і легший спосіб заробітку на комерційній нерухомості. Купив, здав в оренду, та отримуй щомісячно орендну плату. Але що передує цій легкості? Потрібно знайти вигідне розташування об'єкта комерційної нерухомості, потім підшукати надійного і чесного орендаря, укласти з ним правильний з юридичної точки зору договір оренди.

Продаж

Продаж комерційної нерухомості є досить вигідним капіталовкладенням. Можна придбаний об'єкт комерційної нерухомості перепрофілювати. Наприклад, якщо це був магазин, можна перетворити його на салон краси або бутик одягу. Тобто. скориставшись сторонніми послугами, можна переобладнати наявний об'єкт, надавши йому зовсім іншого вигляду та статусу. Це підніме його вартість. Відповідно, витрачені на перепрофілювання кошти з лишком окупляться.

Але щоб комерційна нерухомість приносила хороший дохід, слід ретельно прорахувати всі нюанси, пов'язані з її покупкою та експлуатацією:

  • вартість самого об'єкта;
  • витрати на оплату послуг посереднику під час купівлі, оформлення, здачі в оренду або продажу;
  • витрати на оплату державного мита, реєстрації, податків;
  • платежі комунальні;
  • витрати на ремонт, можливі простої, амортизацію.

А перш ніж купувати комерційну нерухомість, варто скласти докладний бізнес-план. Адже саме готовий бізнес-план повною мірою зможе показати, наскільки рентабельною виявиться задумана справа. Або, навпаки, виявиться, що і починати його не варто.

Автор: Олександр Бєлов