05-06-2019

Обсяг інвестицій у комерційну нерухомість України зріс на 54%

Токіо

У першому кварталі 2019 року обсяг інвестицій у комерційну нерухомість Україна зросла на 54% і цей показник став четвертим у регіоні EMEA. Світовий лідер з обсягу інвестицій – Азіатсько-Тихоокеанський регіон, очолюваний Токіо та Китаєм. Про це повідомляє компанія JLL у огляді глобального ринку.

Обсяг інвестиційних угод на світовому ринку комерційної нерухомості у першому кварталі 2019 року становив 156 млрд доларів, що на 8% нижче порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Основною причиною зменшення обсягу глобальних угод стало послаблення інвестиційної активності в Америці та європейських країнах. Погіршення прогнозу зростання світової економіки, ескалація торгової війни США та Китаю, а також невизначеність з Брекситом змушують зараз інвесторів обережніше підходити до продажу активів, а також стає більш вибірковими у купівлі об'єктів, віддаючи перевагу активам з потенціалом зростання доходів.

Регіон Північної та Південної Америки

У першому кварталі 2019 року регіон Північної та Південної Америки залучив на 8% менше інвестицій у порівнянні з аналогічним періодом минулого року: обсяг угод на ринку нерухомості тут склав 62 млрд дол. Погіршення показника на початку року відзначалося в багатьох великих країнах регіону у США (↓5%), Канаді (↓17%), Бразилії та Мексиці (↓76%).

Регіон EMEA

У першому кварталі 2019 року в регіоні Європи, Близького Сходу та Африки (EMEA) обсяг інвестицій у доларовому вираженні став найслабшим з другого кварталу 2016 року, знизившись за рік на 22%, до 50 млрд дол. Основні континентальні ринки регіону продемонстрували значне зменшення транзакцій: показники Великобританія (↓18%), Німеччини (↓20%) та Франції (↓21%). У той же час на деяких ринках спостерігалося зростання, зокрема у Швеції (↑58%), Україні (↑54%), Росії (↑32), і навіть подвоєння обсягу угод, наприклад, у Болгарії (↑117%) та Чехії (↑109%). Але ця динаміка стала результатом низької бази попереднього року та не вплинула на приріст сукупного регіонального показника.

Азіатсько-Тихоокеанський регіон

Єдиним регіоном, що наростив обсяг інвестиційних угод на ринку нерухомості у річному співвідношенні, став Азіатсько-Тихоокеанський. Показник тут збільшився в річному співвідношенні на 14% і склав рекордні для першого кварталу 45 млрд дол. Основним драйвером зростання обсягу регіональних інвестицій стали Китай, де обсяг транзакцій додав 106%, Сінгапур (71%) і Південна Корея (28%). Незважаючи на позитивну динаміку сукупного показника, результати Австралії, Японії та Гонконгу погіршилися порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

ТОП-5 міст

  1. Токіо - 6,5 млрд дол.
  2. Шанхай - 6,3 млрд дол.
  3. Нью-Йорк - 5,8 млрд дол.
  4. Лондон – 5,5 млрд дол.
  5. Сеул - 4,5 млрд дол.

Інвестиції по сегментам

  1. Офісна нерухомість - ↓ 7%.
  2. Торгова нерухомість – ↓21%.
  3. Багатофункціональні комплекси - 73%.

Прогноз

На думку експертів компанії JLL, обсяг глобальних інвестиційних угод на ринку нерухомості в 2019 році може зменшитися на 5–10% порівняно з попереднім роком до 690 млрд дол.

Проте Азіатсько-Тихоокеанський регіон має всі шанси досягти максимального інвестиційного показника цього року, переважно за рахунок рекордної активності в Китаї на тлі припливу іноземного капіталу, а також високих значень у Сінгапурі та Південній Кореї.

В даний час доходності знаходяться на історично низькому рівні на більшості ринків по всьому світу. На тлі значного обсягу капіталу, який, як і раніше, зацікавлений у нерухомості, і позитивної орендної активності на більшості світових ринків, різка корекція прибутковості малоймовірна.

Нагадаємо, у 2018 році на тлі збільшення прибутковості та показників зайнятості комерційна нерухомість перебувала в центрі уваги сторін угод M&A (злиття та поглинання) в Україні.

Підготував: Олександр Бєлов