20-02-2019

Комерційна нерухомість України у центрі уваги інвесторів

центр уваги інвесторів

На тлі збільшення прибутковості та показників зайнятості комерційна нерухомість перебувала в центрі уваги сторін угод M&A (злиття та поглинання) в Україні, що зробило сектор нерухомості та будівництва, де було укладено 23 угоди (майже третину від усього обсягу угод за рік), активним у 2018 році.

Про це йдеться в огляді M&A угод в Україні у 2018 році компанії «КПМГ-Україна».

Об'єктами угод були переважно торгові та офісні площі, оскільки дефіцит іпотечного фінансування та бум у будівництві 2015–2018 років. призвів до накопичення суттєвого обсягу нереалізованих об'єктів та суттєвого скорочення прибутковості.

Загальна вартість M&A угод у секторі нерухомості та будівництва підскочила до 124 млн дол. у 2018 році, що є найвищим показником з 2013 року, при цьому угоди на загальну суму 51 млн дол. було укладено зареєстрованим в Україні інвестиційним фондом Dragon Capital, на який припадає майже половина обсягу угод у секторі.

У 2018 році компанія Dragon Capital збільшила свій портфель офісних площ преміум-класу до 160 тис. м² та придбала ТРЦ «Аладдін» у британського інвестиційного фонду Meyer Bergman за 23 млн дол.

Крім того, Вадим Григор'єв придбав бізнес-центр «Ренесанс» площею 17,1 тис. м² за 25 млн дол., що є найбільшою угодою в секторі, а ПСГ «Ковальська», провела свою першу угоду в секторі комерційної нерухомості, придбавши за 11 млн дол. проект будівництва бізнес-центру «Торонто» площею 7,5 тис. м² у «Альфа-банку».

Рівень активності в сегменті комерційної нерухомості залишиться високим з огляду на існування значної пропозиції на ринку, про що свідчать подальші продажі об'єктів нерухомості банками та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), потенціал отримання більших прибутків, а також порівняно низький рівень ризику.

Раніше учасники Open Mind Conference оптимістично оцінили інвестиційного потенціалу ринку комерційної нерухомості в Україні.

Підготував: Олександр Бєлов