31-10-2019

Магазин: купити чи орендувати?

Нерідко у підприємця виникає крайня необхідність у приміщенні для бізнесу, чи це магазин чи офіс. При цьому він ставить перед собою питання: зняти чи купити його?

Купівля

продаж магазину

Хочеться одразу почати з плюсів. І варто зазначити, що основним із них є те, що всі питання щодо приміщення вирішуються особисто підприємцем, а не орендодавцем. Але також і ремонт залежатиме прямо від самого власника. Але й, мабуть, головний плюс у тому, що підприємець може бути спокійний у безпеці та в тому, що будь-якого дня йому доведеться шукати нове місце.

Незважаючи на вирішальні плюси, у цьому пункті є й мінуси:

  1. Покупка приміщення.
    Обмежує зміни місця, що не врятує від недоброзичливого конкурента. Здебільшого це важливо, особливо коли конкурент стрімко розширюється і тим самим приваблює нових відвідувачів.
  2. Розширення бізнесу.
    Найпростіше рішення в цьому – розширити територію навколо власності або придбати нове, а продати старе швидко навряд чи вийде просто тому, що воно не буде новим і попит на нього не буде рівним ринковій ціні. А останнє означає втрату коштів бюджету. Безперечно, розширюватися чи шукати нове приміщення хочеться багатьом бізнесам, які вже мають своїх постійних клієнтів. Але що робити, якщо єдиний спосіб – це продати старе та купити нове? На жаль, але не найкращий варіант для підприємця.

Звичайно, ніхто не сперечається в тому, що своє завжди краще і рідніше. Але чи варте воно цих витрат, які не факт, що й окупляться згодом? На це питання отримати відповідь можна лише розглянувши інші варіанти.

Оренда

оренда магазину

Після з'ясування плюсів і мінусів купівлі приміщення під підприємництво варто поговорити про ті самі умови оренди.

Основна перевага оренди була порушена ще в попередньому пункті, але на ньому варто звернути увагу. Свобода вибору приваблює більшість підприємців. Просто тому, що це гарантує не прихильність до того самого місця і можливість розширюватися. Одним дуже важливим пунктом вважається договір. За договором підприємець може використовувати площу повністю по-своєму. Більше того, орендар може не хвилюватися щодо того, що будь-якої миті перед ним зачинять двері його бізнесу, забравши ключі. Договір, як і з орендою житла, є невід'ємною частиною цього питання. Саме цей документ забезпечує не лише безпеку самого власника, а й є контраргументом у конфлікті.

Незважаючи на множинні плюси оренди, мінуси все ж таки присутні і тут. Багато підприємців старого гарту переконані в тому, що за оренду оплата виходить у багато разів більше, ніж якщо купити приміщення. У цьому є зерно істини. Дійсно, довгострокова оренда може коштувати як стільки ж, так і більше придбання, а вартість оренди може зростати з часом або змінами ринку. Все це означає, що придбання приміщення може бути вигіднішим.

Отже, однозначного рішення немає. Кожен підприємець сам вирішує орендувати або здобувати приміщення для магазину. Але ніколи не варто забувати про плюси та мінуси подібних угод.

Нагадаємо, згідно з дослідженням американської компанії CACI закриття фізичних магазинів негативно впливає на онлайн-бізнес брендів.

Автор: Олександр Бєлов