30-10-2020

Три уроки для бізнесу з кінокартини «Людина, яка змінила все»

три уроки

Якщо ви представник малого бізнесу, то у вас є величезна перевага перед більшими побратимами: ви можете повністю змінити свою бізнес-стратегію і бачення вашого бізнесу. Або, як мінімум, знайти когось, хто зможе вам у цьому допомогти.

Ця ідея – основна у фільмі Moneyball («Людина, яка змінила все»), яка присвячена навіть не бізнесу, а бейсбольній команді з Окленда. І це фільм саме про те, як після довгих років та сезонів невдач головний тренер команди зважився на сміливий крок і докорінно змінив саму структуру того, як команда живе, існує та грає.

Як і будь-яка хороша історія, ця може виявитися корисною не лише фанатам бейсболу чи спортсменам, а й тим, хто грає на іншому полі – на полі фінансів. Ось, як мінімум, три уроки, які можна отримати з цієї стрічки.

1. Здійснюйте зміни тоді, коли вони необхідні

Після повного провалу у фінальній серії ігор у 2001 та наступної втрати кілька важливих гравців, які пішли в інші, успішніші команди, головний тренер Бін (роль виконав Бред Пітт) зважився на радикальні заходи. Він звернувся за допомогою до юного випускника Йеля, який вважав, що гравці повинні оцінюватися за рівнем результативності їхньої гри (як часто відбиває досягає бази, наприклад), замість того, щоб користуватися традиційним способом, покладаючись на власний досвід та інтуїцію.

Цей новий метод не лише дозволив команді придбати по-справжньому цінних гравців, він ще й допоміг зробити це в умовах обмеженого бюджету, тому що такі гравці були недооціненими в інших командах.

2. Не відступайтеся від своїх рішень

Новий метод Біна був піднятий на сміх усіма спортивними експертами та критиками. Та й інші тренери не були в захваті від такої політики, яка здавалася їм у кращому разі безглуздою та не життєздатною. Проте Біна це зупинило. Він не відступався від свого рішення і звільняв тих членів команди, які не могли ухвалити нових правил.

Щодо решти представників команди, то тренер докладав усіх зусиль, щоб допомогти їм звикнути до нової політики команди. Він витрачав тижні та місяці на те, щоб пояснити, як і чому все працює, і щоб заохотити гравців показувати найкращий результат, на який, він знав, вони здатні.

3. Ставте реальні цілі

Хоча, звичайно, перемога в чемпіонаті була дуже важливою для команди, проте Бін у фільмі заявив, що його головною метою є довести правильність нового методу та змінити сам принцип гри.

У новому сезоні 2002 року команда виграла фінальну серію, проте не вистояла проти Мінессота Твінс у першому раунді. Як би там не було, команда опинилася у списку рекордсменів за те, що вирвав перемогу у двадцяти іграх поспіль.

Отже, хоча команда, як і раніше, має стимул полювати за кубком чемпіона, свою мету Бін виконав у повній мірі.

Раніше ми розповіли про п'яти найбільших помилках підприємців-початківців.

Автор: Олександр Бєлов