26-05-2015

Готові компанії. Поради щодо придбання

укладення угоди

Ще в 90-х роках, таке явище, як придбання готової компанії мало малу популярність, і зумовлювалося тим, що терміни офіційної реєстрації суб'єктів господарювання могли затягтися на досить тривалий час.

Наразі реєстрація нового ТОВ забирає не так багато часу (близько 5 днів), проте існують ситуації, коли купівля «готового рішення» для ведення бізнесу, по суті, є практично вимушеним заходом.

Використовувати готові фірми можна по-різному:

  1. З метою подальшого продажу об'єктів нерухомості (шляхом оформлення останніх на придбану юрособу).
  2. Використовувати компанію як власника активів, цінних паперів тощо.
  3. Компанію, зареєстровану понад рік тому, можна сміливо використати для участі у вигідних тендерах, конкурсах та аукціонах.

Найчастіше, після підбору та придбання необхідної фірми, власники переоформлюють її та призначають нового управлінця господарюючого суб'єкта. Хоча на практиці, набув широкого поширення варіант придбання готових компаній з уже існуючим директором. Тим часом варто враховувати низку значних нюансів при ухваленні рішення про купівлю готової організації.

Насамперед слід акцентувати увагу на вартості компанії: за невиправдано заниженої вартості є шанс купити «кота в мішку». Занижена вартість може припускати наявність серйозних прихованих проблем щодо низки критеріїв. Однак не варто лякатися придбань на пільгових підставах, які пропонують багато спеціалізованих юридичних бюро, що працюють у цій сфері послуг. Причому варто з'ясувати, що включає угода купівлі-продажу, нерідко у вартість покупки не входитиме наступна перереєстрація та інші юридичні процедури, які вимагатимуть додаткових фінансових вкладень.

Особливу увагу слід приділити питанням гарантій та відшкодуванню понесених витрат покупцем при виявленні майбутнього часу будь-яких помилок та огріхів в офіційній реєстрації юрособи. Рекомендується особливо уважно підходити до вибору фірми-продавця, щоб у подальшому не виникли питання з бухгалтерською (податковою) звітністю і т. д. Вся відповідальність при виявленні таких помилок неодмінно ляже на плечі нового власника. Найбільш поширені випадки неякісного ведення документації та звітності (через не компетенцію виконавців), і навіть ненадходження звітності адресату через відправку поштою, що загрожує її тривалим і трудомістким відновленням.

Особливу увагу при покупці готового рішення слід приділити:

  • Дата реєстрації. У разі проходження реєстраційної процедури у попередніх кварталах, до комплекту документації мають входити всі бухгалтерські баланси та звітність до фондів. У разі відсутності господарського функціонування у попередніх звітних періодах, компанія повинна складати нульову звітність.
  • Засновник. Варто знати, що як таке може виступати як юр. особа, і будь-який громадянин. Основний критерій у цьому питанні, чи існує ця особа насправді.
  • Господарське функціонування компанії, що купується до моменту придбання. У цьому питанні слід уточнити, чи не мають місце непогашені штрафні санкції (кредити) та отримати відомості про діяльність, що здійснюється раніше.
  • Місцезнаходження виконавчого органу (юр. адреса). Акцентувати увагу слід на дійсний договір оренди та його умови.
  • Формування статутного капіталу. На практиці можливе внесення грошима та майном. Що стосується формуванням майном, слід уточнити порядок відображення останнього на балансі фірми.
  • Розрахунковий рахунок. Банківський рахунок має бути відкритий та перебувати у робочому стані.
  • Бухгалтерська (податкова) звітність. При покупці варто переглянути звітність за минулі періоди з відмітками щодо прийняття документів податковою службою.

Готові фірми - цілком надійний та ефективний спосіб успішного початку власного бізнесу. Доказом цього твердження служить затребуваність таких угод, що постійно зростає, у вітчизняному діловому середовищі.

Автор: Олександр Бєлов