14-08-2020

Найбільші помилки підприємців-початківців

ділова нарада

Можна говорити з упевненістю про те, що новому бізнесу характерні злети і падіння, виграші та програші, особливо спочатку. Значною мірою знизити втрати можна вивчивши серйозні помилки, які допускають усі бізнесмени-початківці незалежно від обраного виду діяльності.

Помилка 1: продавати надто дешево

Більшість стартапів характерно те, що вони занадто занижують вартість своїх товарів та послуг. Почасти це пов'язано з прагненням заробити гроші і швидко вийти на ринок, а частково - з низькою самооцінкою підприємців-початківців. Перш ніж розпочати справу, необхідно скласти фінансовий баланс. Розрахувати свої витрати, порівняти ціни конкурентів та не забути включити свою роботу та час у остаточну ціну.

Помилка 2: немає правильної презентації

Можна продавати найкращі товари у світі, але якщо немає адекватної презентації, ніколи не буде досягнуто достатньої кількості покупців. Конкуренція в інтернеті є величезною, і покупці вже давно навчилися судити про серйозність продавців за даними сайту. Слід звернути особливу увагу на те, як бізнес представлений в інтернеті, адже веб-сайти – це вид вітрину для бізнесу. І для цього не потрібно витрачати сотні тисяч на якісний веб-сайт.

Помилка 3: немає бажання

Можливо, спочатку, робити і кидається у справу, він сповнений енергії, і зможе проводити двадцять чотири години на добу в роботі. Однак це не означає, що так буде за місяць чи рік. Немає людини невичерпної і ніхто не може бути постійно в русі. Необхідно подивитися на свій бізнес реалістично та об'єктивно оцінити, що справді можливо для виконання самому і коли варто найняти професіонала.

Помилка 4: швидка відмова

Якщо підприємець кинувся у бізнес із мрією стати мільйонером, не варто здаватися за першої невдачі. Історії про людей, які розбагатіли відразу, відносяться до галузі казок для дорослих, а значний успіх приходить, як правило, через кілька років напруженої роботи та зусиль. Кожен бізнес несе в собі виграші та програші, і основний внесок майбутніх мільйонерів – це величезне терпіння, завзятість та сміливість знову підняти голову. Якщо не здаватися передчасно, можна досягти успіху своєю працею.

Помилка 5: нереальні цілі

Кожному бізнесу потрібний план та чіткі цілі. Однак якщо поставити цілі, які повністю не беруть до уваги реальність, єдине, чого можна досягти, – це демотивація. Звичайно, будь-хто, хто починає бізнес, хотів би розбагатіти, але багато стартапів думають астрономічними сумами, яких насправді ніколи не досягнути. Потім розчарування та невдачі надмірно дратують їхню самооцінку і знижують впевненість у собі. Варто об'єктивно подумати про свій бізнес та поставити часткові цілі, яких справді можна досягти. Їхнє виконання мотивуватиме в майбутньому.

Нагадаємо, 90% помилок та втрат у будь-якому виді бізнесу пов'язане з поганою оцінкою вихідної ситуації чи повною відсутністю діагностики прийняття рішень.

Автор: Олександр Бєлов