05-02-2018

Що стримує людей у ​​відкритті власного бізнесу?

бізнесмени

Що ж стримує людей? Що зупиняє багатьох бажаючих створити свій бізнес, як з'ясовується, лише на словах?

Своїми спостереженнями та роздумами про поширені фактори стримування сьогодні ділиться директор агентства нерухомості BFS Світлана Попова.

Я часто, за «боргом служби», зустрічаюся з людьми, які бажають розпочати свою справу, відкрити своє підприємництво, створити свій бізнес. У когось це просто думки про необхідність змінити щось у своєму житті, а хтось уже не раз планував почати, навіть створював бізнес-плани.

Насамперед смію нагадати, що створення бізнесу – це не просто перехід із категорії найманого працівника в категорію працюючого на себе. Я знайома з величезною кількістю людей, які впевнені, що вже володіють своєю справою, коли стали займатися репетиторством, орендувати крісло в салоні і працювати в строго відведений годинник у будинку «казенному» і у своєму власному, відповідно до своїх професійних навичок. Не сперечатися, частково зробити такий крок у наш час - це вже якийсь подвиг. Але не варто помилятися: ви не перестали бути найманим працівником, ви просто найняли себе самі. Не сперечатимуся із заздалегідь незгодними з цим твердженням, просто ще раз відішлю вас до книги Роберта Кійосакі «Багатий тато, бідний тато».

Так що ж є фактором стримування²

Я виділила б кілька пунктів:

1. Відсутність досвіду

Досі наша освіта розрахована на виховання найманих працівників, які стрункими лавами виходять із наших вищих та середніх спеціальних навчальних закладів. Створення власного бізнесу – це насамперед досвід, особистий досвід. Для більшості людей основним стримуючим фактором стає відсутність цього досвіду. Але є й інша сторона – досвід набувається з часом. Згадайте себе дітьми. Не всі одразу почали говорити, ходити, бігати. Але в міру дорослішання не залишається жодної дитини, яка не вміла б говорити, ходити, бігати. Звідси випливає така причина:

2. Почуття страху

Для середньостатистичного обивателя все нове обов'язково викликає страх перед можливим ураженням. За законом Парето, лише 20% зі 100% людей намагаються подолати почуття страху, і лише 20% з тих, хто подолав, домагаються відмінного результату. Перекладаючи на цифри: зі 100 осіб 7 у кращому разі створюють бізнес.

3. Відсутність мети чи мотивації

Цей пункт, мабуть, треба було б поставити за номером один. Якщо вам не потрібне створення свого бізнесу, ніхто не переконає вас у зворотному. Напрочуд інше – майже кожен перший будує плани щодо своєї відпустки, при цьому тільки кожен сотий має чіткий план на день і кожен тисячний – на рік уперед. Якщо ви не згодні з цим твердженням, дайте відповідь собі на запитання: що змінилося у мене за останні п'ять років? Тільки будьте чесні перед собою.

4. Заміна дії на навчання

Ця проблема характерна для тих, хто звик робити все на п'ять. Тому вони навчаються і навчаються, не роблячи жодних дій. Здається, що зараз ще один курс, ще один тренінг, ще один семінар – і починаю, повний знаннями і готовністю. Поспішаю розчарувати – поряд із теоретичним навчанням, дії просто необхідні, як повітря. Інакше дивись пункт перший: немає досвіду – немає успіху.

5. Почуття комфорту

Це один із найпоширеніших стримувальних факторів. Коли людину все влаштовує, немає сенсу щось змінювати у своєму житті. Я помістила цей пункт в самий кінець, щоб ви перевірили себе самостійно. І якщо ви дочитали цей пост до кінця – ви пройшли тест. Наважуйтеся! Ви з тих, хто давно придивляється до відповідних варіантів або вже розвиває свій бізнес. І пам'ятайте: основний фактор стримування – у вашій голові. Змініть свою свідомість, переробіть її під свідомість підприємця, і вам гарантований успіх.

Автор: Олександр Бєлов