29-05-2019

Нові ДСП «Природне та штучне освітлення»: естетика та норми

освітлення вулиці

Нові ДСП «Природне та штучне освітлення» містить низку оновлених норм щодо організації вуличного освітлення в населених пунктах.

Зокрема, у житлових кварталах необхідно враховувати, що прилади зовнішнього освітлення мають естетично поєднуватись із просторовою структурою та історичною забудовою. Це стосується форми та пропорцій світильників, кронштейнів та опор, висоти установки освітлення.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе:

"Це дуже правильна норма, адже організація гармонійного освітлення має важливе значення".

Державні будівельні норми «Природне та штучне освітлення» діють із 1 березня цього року.

У нових ДСП також докладно та з розрахунками прописано необхідне освітлення прибудинкових територій.

  1. Над кожним входом у будівлю або поруч із ним обов'язково повинні встановлюватися світильники, які забезпечують середній рівень освітленості відповідно до встановлених норм (основний вхід, запасний, технічний входи, пішохідні доріжки перед входом).
  2. Для дитячих садків та шкіл — освітлення спортмайданчиків, майданчиків для ігор та відпочинку, проїздів та підходів до будівель та майданчиків.
  3. Норми середнього та мінімального освітлення територій відкритих ринків, перед виставковими комплексами, супер- та гіпермаркетами, а також освітленості цих закладів після закриття.
  4. У проектах зовнішнього освітлення вулиць необхідно прописувати освітлення під'їздів до протипожежних джерел води, якщо вони розміщуються на неосвітлених ділянках вулиць або проїздів.

З нормами ДСП «Природне та штучне освітлення» можна ознайомитись за посиланням. Вони розроблені фахівцями ТОВ «КИЇВПРОМЕЛЕКТРОПРОЕКТ» на заміну ДБН від 2006 року.

Норми цих ДСП поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях та спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.

Державні будівельні норми (ДСП) - обов'язкові для виконання нормативні акти, що використовуються при проектуванні нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Нагадаємо, раніше Мінрегіон повідомив про зміни ДСП «Підприємства торгівлі». З 1 серпня 2019 року під час будівництва нових чи реконструкції існуючих торгових та торгово-розважальних центрів в Україні необхідно обов'язково передбачати окремі паркомісця та зручні службові приміщення для персоналу.

За матеріалами Мінрегіонбуд