22-05-2019

Зміни до ДСП «Підприємства торгівлі»: комфортні умови роботи персоналу ТЦ

торговий центр

З 1 серпня 2019 року під час будівництва нових чи реконструкції існуючих торгових та торгово-розважальних центрів в Україні необхідно обов'язково передбачати окремі паркомісця та зручні службові приміщення для персоналу.

Відповідні зміни до ДСП «Підприємства торгівлі» вже опубліковано в Інформаційному бюлетені Мінрегіон України.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе:

«Комфортні умови праці для працівників торгових центрів – це запорука надання якісних послуг. На жаль, вони створені не скрізь. Нещодавно ми ухвалили нові зміни до будівельних норм щодо підприємств торгівлі, в яких прописали обов'язкове проектування при будівництві ТЦ та ТРЦ необхідних зручних службових приміщень для працівників, а також окремих паркомісць для них. Ці нові норми вже опубліковано. Тому торгові центри, які проектуватимуться чи реконструюватимуться з 1 серпня цього року, повинні дотримуватися цих норм».

Згідно з опублікованими змінами, на ділянках торгових та торгово-розважальних центрів (комплексів) у їхньому складі або в пішохідній доступності від них необхідно розміщувати:

  • об'єкти сервісного обслуговування для працівників (це приміщення побутового обслуговування, санітарно-гігієнічні кімнати, душові, кімнати для особистих речей, їжі, відпочинку тощо);
  • місця паркування та зупинок легкових автомобілів для працівників;
  • місця паркування та зупинок вантажних автомобілів та автобусів, які обслуговують будівлю (за потреби).

Умови розміщення паркувань для відвідувачів та працівників, а також необхідна кількість машиномісць визначаються відповідно до ДСП Б.2.2-12 «Планування та забудова територій». При цьому не менше 10% місць на парковках повинні бути обов'язково обладнані для людей з інвалідністю.

Зміна № 1 до ДБН В.2.2-23-2009 «Підприємства торгівлі» розроблена фахівцями ВАТ «КиївЗНДІЕП».

ДСП «Підприємства торгівлі» поширюється на проектування нових, реконструкцію та розширення існуючих будівель та окремих приміщень підприємств роздрібної торгівлі (магазинів, ринків), за винятком будинків оптової торгівлі, автосалонів та магазинів автозапчастин, зброї, складів будівельних матеріалів, виробничих фірм та магазинів тимчасового функціонування .

Державні будівельні норми (ДСП) - обов'язкові для виконання нормативні акти, що використовуються при проектуванні нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Нагадаємо, для підвищення норм безпеки мешканців та захисту їх майна у готелях у нових змінах ДСП «Гостиниці» запропоновано обов'язково влаштовувати електронні системи контролю доступу — вхід за безконтактними картками до номерів та інших приміщень готелів.

Підготував: Олександр Бєлов