28-01-2014

Що краще первинний ринок нерухомості чи вторинний житловий фонд: основна дилема покупців

Що краще

Що краще за новобудову або «вторинку» — це вічна дилема для покупців. Перш ніж визначити напрямок, в якому належить вибирати серед безлічі перспективних варіантів, спочатку варто розібратися у всіх плюсах і мінусах кожного сегменту окремо. Існують дуже впливові показники, знання яких дозволить покупцеві ухвалити рішення.

Спочатку необхідно визначитися, які терміни має покупець, готовий він чекати чи поточні обставини диктують негайне вселення. Оскільки вже на цій стадії можна вирішити який сегмент варто вибирати, а на який напрямок не варто витрачати час. Вторинний житловий фонд теоретично передбачає миттєве заселення в набуту власність, якщо виключити довгі ланцюжки угод, якими так славиться цей напрямок. Ситуація ускладнюється через те, що важко знайти порожню квартиру, яка повністю підготовлена ​​до продажу. Найчастіше ситуація складається за цілком класичною схемою: продавець не може виїхати, так як сам займається пошуком відповідного його вимогам житлового простору і так цей ланцюжок з житлових питань, що вічно вирішуються, може тривати до нескінченності. У результаті виходить, фактично квартира знайдена, ціна, площа, розташування, зовнішній вигляд влаштовує потенційного покупця, але складнощі полягають у тому, що поки власник не вирішить своїх питань, оформляти угоду не вдасться.

Звичайно, новобудова на цьому фоні значно виграє, відсутні довгі ланцюжки, але чекати все одно доведеться доти, доки житловий об'єкт не буде зданий в експлуатацію та не отримає відповідної дозвільної документації з боку органів нагляду. Безумовно, і на цьому ринку існують суто індивідуальні тонкощі та поєднання: прострочення термінів по будівництву, недотримання деяких пунктів у договорі, що належать до зовнішніх і технічних параметрів об'єкта нерухомості.

У деяких випадках іпотечний кредит визначає напрямок, що стосується вибору, наприклад, купуючи квартиру в новобудові, яку пропонує компанія Linevich Group, при цьому основну частину коштів покупець планує погасити за рахунок банківської позики. Необхідно розуміти, що в таких випадках список пропозицій суттєво скоротиться, оскільки поки що банк ґрунтовно не перевірить забудовника, навряд чи можна сподіватися на отримання позикових коштів. Довгі ланцюжки продажів на вторинному ринку нерухомості також можуть спричинити відмову в оформленні іпотеки. Але навіть незважаючи на ці труднощі, вторинний житловий фонд має розширені перспективи в плані надання різноманітних пропозицій на відміну від новобудов, де вибір квартир обмежується, якщо передбачається здійснювати внески, використовуючи для цих коштів позикові кошти.

Не завжди бажання покупця надає, що впливає на вибір сегмента у сфері нерухомості, часом обставини та непрямі фактори спонукають до певних дій.

Автор: Олександр Бєлов