11-01-2014

Чинники, що впливають на ліквідність об'єкта нерухомості

ліквідність нерухомості

Деякі об'єкт нерухомості продаються протягом незабаром і без особливих зусиль, а деякі вимагають професійного супроводу та особливого підходу. Чому так відбувається? І швидше за все причина навіть не в тому, що власник нерухомості відрізняється безвідповідальним ставленням та ігнорує основні вимоги, вся річ у ліквідності об'єкта нерухомості. Дуже важливо на ранній стадії визначити, наскільки його нерухомості відповідає загальним вимогам, чи є вона ліквідною, адже саме від цього залежить швидкість продажу. Показник ліквідності можна розрахувати, враховуючи такі фактори:

  • місце розташування об'єкта;
  • тип будівлі та благоустрій дворової місцевості;
  • Показники нерухомості.

Найбільш популярні та затребувані та житлова нерухомість, що розташовуються в екологічних районах з добре розвиненою транспортною розв'язкою. До того ж найбільш популярними є квартали, в яких переважають якісні житлові об'єкти — вчорашні новобудови. Мікрорайони, що мають старі споруди, в яких термін знесення визначено, менш популярні, тому продаються значно гірше. Підвищений попит спостерігається на спальні райони помірної віддаленості від центру міста. На жаль, сусідство з промисловими підприємствами та неупорядкованим житловим фондом негативно впливає на характеристику житла, що продається. Підвищує ліквідність об'єкту розташований поруч парк.

Навіть у найліквідніших мікрорайонах можуть бути неліквідні об'єкти нерухомості. Все залежить від властивості будинку, оцінюється матеріал, серія і рік будівництва. На вторинному ринку нерухомості, як і раніше, високо цінуються «сталінки», які відрізняються високими стелями, вільним плануванням, як правило, саме ці будинки розташовуються в центральних районах. Двір відіграє не останню роль і є фактором, що впливає. Безперечно, ідеальна чистота, доглянутий двір, наявність дитячих майданчиків, стоянок для автомобілів додасть відчутний плюс.

Коефіцієнт ліквідності залежить і від внутрішніх характеристик житла. Поверховість, ступінь зносостійкості комунікацій, наявність балкона, загальна площа та зовнішній вигляд. Варто враховувати, що якщо нерухомість знаходиться в престижному районі, то в цьому випадку для того, щоб підвищити ринкову ціну, можна зробити елітний ремонт. У будь-якому випадку, всі ці значні фінансові витрати можна перекрити за рахунок збільшення підсумкової вартості за квадратний метр.

Ліквідна нерухомість постійно зростає в ціні - це вигідне вкладення. Незалежно від економічної ситуації всередині країни, такі об'єкти завжди легко продаються.

Автор: Олександр Бєлов