27-08-2020

3 головні якості лідера

лідер

Просто кажучи, лідер – це людина, яка має можливість керувати всією командою у конкретній організації! Справжні лідери розуміють, що успіх залежить не від їхніх звань, а від цінностей, які вони обстоюють, і від вибору, який вони роблять щодня.

Однак для лідера – досить складне завдання – приймати розумні рішення, керувати всією командою членів та одночасно ефективно досягати короткострокових та довгострокових цілей організації! Отже, це може бути досягнуто за допомогою спеціалізованих послуг з навчання лідерства та програм розвитку.

У цій статті ми обговоримо три основні атрибути чи якості, які люди шукають у лідері. Як тільки ви отримаєте ці якісні характеристики, вам як керівнику легко виконувати своє завдання ефективно і витрачати менше часу на те, щоб спонукати інших слідувати за вами. Нижче наведено три основні якості, якими повинен мати лідер.

1. Чесність

Правильно процитовано: «Чесність – найкраща політика» - це дуже правильне та корисне твердження для лідера, який має керувати організацією. Більшість лідерів зазнають поразки, коли справа стосується чесності, оскільки це потребує великої сміливості. Однак, якщо ви починаєте займати керівну позицію в організації, чесність – найважливіший атрибут, який ви повинні мати! Люди хочуть слідувати за чесним лідером. Щоб вас вважали чесним лідером, вам дійсно доведеться щосили проявляти чесність. Один із чинників, через які лідер втрачає довіру, — це вміння справлятися з помилками. Лідер має бути щирим, визнавати помилки та знаходити найкращі рішення для подолання проблеми.

2. Погляд у майбутнє

Робота лідера полягає в тому, щоб мати бачення досягнення довгострокових цілей та завдань компанії. Знову ж таки, забезпечити бачення успіху, безумовно, непросте завдання. Коли лідер не має бачення майбутнього, зазвичай це відбувається тому, що він приділяє так багато часу сьогоднішньому дню і не думає про завтрашній день. На дуже спрощеному рівні це можна вирішити, просто виділивши час для планування, вироблення стратегії та роздумів про майбутнє.

3. Компетентність

Компетентний керівник – це той, хто правильно виконує свою роботу, а також ефективно виконує завдання, які не пов'язані з бізнесом. Це не означає, що лідер має бути передовим експертом у всіх галузях усієї організації, але він має вміти продемонструвати свою компетентність. Грамотний керівник повинен виконувати свої завдання так, щоб це було помітним серед членів команди. Більше того, ніколи не намагайтеся відібрати визнання за досягнення поодинці, а зображуйте це як командне досягнення.

Ці риси важливо виявляти, моделювати та демонструвати. Недостатньо просто мати кожну рису; ви повинні показати це так, щоб люди помітили.

Раннє консультанти компанії McKinsey запропонували перелік з п'яти практик, які допоможуть управлінцям подолати нові виклики.

Автор: Олександр Бєлов