04-06-2014

Чи варто купувати готовий бізнес?

рукостискання

Людині властиво, якщо ніщо не може завадити цьому, йти шляхом найменшого опору. Так і в бізнесі: потенційні підприємці не завжди хочуть розпочинати свою справу, а найчастіше хочуть перекупити готовий бізнес, який, на їхню думку, вже дає стабільний дохід. Але чи завжди потрібно купувати готовий бізнес? Розглянувши всі плюси та мінуси придбання готового бізнесу, ми спробуємо дати відповідь на це запитання.

До позитивних сторін придбання готового бізнесу належать такі фактори:

  1. Спрацьованість команди.
    Як правило, підприємства, які працюють досить довго, мають сформовану команду співробітників, які знають собі ціну і знають, навіщо вони сюди прийшли. Такі співробітники не підводитимуть один одного, а значить, і всю компанію, приносячи їй максимальний прибуток.
  2. Ринок збуту.
    Як правило, якщо компанія досить довго перебуває на ринку, вона має певні ринки збуту (компанії, яким вибрана вами організація продає свою продукцію). Звичайно, від зміни керівництва ринки збуту не змінюються, і ви можете просто залишити все, не розриваючи і не змінюючи умов принципових домовленостей між компаніями.
  3. Сформований ринок купівлі-продажу бізнесу.
    У наш час знайти оголошення про продаж бізнесу дуже просто – для цього не потрібно навіть виходити з дому: потрібно просто зайти на спеціалізовані сайти, на яких розміщуються оголошення про купівлю-продаж бізнесу. Ви зможете відсортувати бізнес за категоріями (вартість, галузь, розмір потенційного прибутку, вік тощо) та шукати саме ту компанію, яка найбільше підійде саме вам.
  4. Низька вартість.
    Здавалося б, що може бути хорошого в компаніях-напівбанкрутах? Звільнення співробітників, небажання співпраці з боку інших фірм, втрата ринків збуту? Плюс лише один – вкрай низька вартість підприємства, але саме він може відіграти вирішальну роль для деяких потенційних підприємців. Якщо в майбутнього бізнесмена є чіткий план щодо відродження компанії та подальшого її розвитку, то чому б йому не придбати неліквідний актив? Вартість такої організації буде дуже низькою, і навіть якщо план не здійсниться, бізнесмен нічого не втратить, а якщо ж у підприємця все вийде, він досягне вершин економічного успіху з мінімальними вкладеннями, що є мрією будь-якого бізнесмена.

Здавалося б, все так просто – чому прямо зараз не знайти оголошення по темі продаж бізнесу в Україні, придбати фірму і почати отримувати прибуток? Тут не все так просто – тут, як і в інших областях економіки, є свої підводні камені. Поговоримо про деякі з них.

  1. Неможливість одержання прибутку.
    Не лякайтеся гучного заголовка - ніхто не каже, що від компаній не можна отримувати прибуток. Заголовок говорить про те, що переважна більшість компаній, виставлених на продаж, або не приносить доходу, або взагалі завдає одні збитки (погодьтеся, було б дивно, якщо можна було знайти масу оголошень про продаж дохідного бізнесу). Звичайно, іноді продавцями підприємств рухають й інші мотиви (наприклад, бажання спробувати себе в іншій сфері діяльності), але, як правило, 95% фірм, виставлених на продаж – непрофільні активи, господарі яких хочуть лише швидше позбутися їх.
  2. Необхідність дотримання домовленостей.
    Трапляється, що незадовго до продажу фірми власник укладає безліч невигідних для підприємства договорів з іншими організаціями. Продаючи компанію, колишній власник перекладає відповідальність за виконання домовленостей на вас і ви будете зобов'язані їх виконувати. Найгірше тут – те, що власник бізнесу перед продажем зазвичай замовчує про наявні у фірми заборгованості та невигідні угоди.
  3. Репутація.
    Якщо компанія давно «висить» на ринку купівлі-продажу бізнесу, значить, у неї щось не так із репутацією. Попередній власник (або власники) могли не виконувати свої зобов'язання перед іншими компаніями та своїми співробітниками, внаслідок чого рейтинг організації невблаганно падав і в результаті скотився до того, що вона стала незатребуваною. Щоб уникнути придбання такої компанії, спробуйте все дізнатися про діяльність компанії в минулому і про те, як про співпрацю з нею думають інші організації.

Отже, чи варто купувати готовий бізнес? Звичайно, можна, але тільки якщо перед придбанням активу ви проведете всебічний і глибокий аналіз, в ході якого з'ясуйте, чи немає у компаній заборгованостей та невигідних угод, чи справно виплачувалася заробітна плата співробітникам, чи сформований ринок постійних клієнтів і чи є в організації чітка та продумана стратегія залучення прибыли. Якщо ж компанія не підходить вам хоча б за одним із наведених критеріїв, то радимо вам відмовитися від покупки такого підприємства – якщо воно і здатне приносити прибуток, то тільки після хірургічного втручання, чого б не захотілося кожному підприємцю.

Автор: Олександр Бєлов