26-05-2020

Що впливає на вартість оренди комерційної нерухомості та як її знизити?

розрахунок орендної ставки

Одним із ефективних способів знизити орендну плату є експертна оцінка, яка дозволяє показати ринкову ставку оренди комерційної нерухомості.

Експертна оцінка – це звіт, що дозволяє з'ясувати реальну ринкову вартість об'єкта і скільки його можна здавати у найм. Неважливо, офісне приміщення чи склад аналіз ситуації дає зрозуміти, наскільки ціна правильна і як орендну ставку можна розрахувати, застосовуючи кілька методів.

Що впливає на орендну ставку

Важливою складовою буде розташування складу, близькість транспортних артерій, ділових та торгових кварталів, які допомагають реалізувати продукцію. Буває і так, що два об'єкти, що стоять поруч, здаються з різною орендною ставкою.

Майже завжди люди, які повертають у провулок, просто не доходять до другого будинку, бо одразу заходять до найближчого магазину чи кафе. Цей фактор потрібно передбачити, він стане вагомим аргументом для зниження оренди.

Вплив на ціну якісних характеристик об'єкта є незаперечним. Наприклад, наявність добрих інженерних комунікацій, вітрин на першому поверсі або висота приміщень. Коли орендар планує відкрити торгову точку чи ресторан, слід враховувати, що у приміщенні з низькими стелями просто неможливо поставити великі холодильники та стандартне торгове обладнання. Значить, і попит на оренду такого приміщення падає.

На вартість оренди впливає іміджеве приміщення. Коли майбутній магазин розташований на вулиці з високим пішохідним трафіком, за нерухомість боротимуться багато компаній, і в результаті ставка підніметься на 20%, і це нормальна ситуація для ринку.

Торг – основний важіль зниження ставки

Після детальної експертної оцінки можна з'ясувати всі можливі нюанси, які дозволять трохи знизити орендну ставку. Звіт експертів зазвичай прикладають до договору, і розпочинаються переговори щодо вартості. Зверніть увагу, торг із власником нерухомості можливий завжди. Торгуйтесь – це дозволить знизити ціну до ринкової чи прийнятної для вас.

Раніше ми опублікували статтю, в якій розповіли про простому способі для будь-яких компаній економії на оренді офісів.

Автор: Олександр Бєлов