25-08-2021

Оренда будинку на тривалий термін: кілька порад

Будинок в Аркадії, Одеса

Оренда для багатьох стала оптимальним способом вирішення житлових проблем: далеко не кожному коштом придбати квартиру або будинок у власність, а іноді в цьому просто немає необхідності. Більшість орендарів віддають перевагу квартирам, проте вистачає і тих, хто як орендоване житло підшукує приватний будинок або котедж — у місті чи найближчих околицях.

Як знайти потрібний варіант?

Зняти будинок можна або безпосередньо у власника – вивчивши пропозиції на сайтах та в газетах, опублікувавши оголошення про пошук житла, або через посередників. Кожен із цих способів має свої плюси та мінуси. Будинки «від господаря» зазвичай пропонуються в оренду трохи дешевше, однак із укладанням договору можуть виникнути складнощі — багато власників намагаються обійтися без нього, а в результаті мешканець може раптово опинитися на вулиці. Агентство візьме комісію (яка зазвичай становить від 50 до 100% місячної орендної плати), натомість забезпечить юридичний супровід угоди.

Тим, хто орендує будинок вперше, варто приготуватися до того, що деякі сторони життя в ньому можуть виявитися незвичними: наприклад, практично в кожному приватному будинку опалення - автономне, з газовим або електричним котлом (з твердо- або рідкопаливним котлом керуватися дещо складніше). Якщо будинок знімається на тривалий термін, потрібно обов'язково домовитися з власником про те, хто займатиметься дрібним поточним ремонтом (у приватному будинку необхідність у ньому виникає частіше, ніж у міській квартирі) та доглядом за прилеглою територією — і прописати це у договорі.

Вибираючи будинок в оренду, зверніть увагу на кілька основних факторів: транспортну доступність (якщо ви плануєте працювати в місті), інфраструктуру прилеглого району або котеджного селища, загальний стан будинку (фундаменту, стін, даху, підлог, вікон та дверей). І ще: по можливості, перед тим, як орендувати будинок, варто дізнатися про сусідів і можна познайомитися з ними - навіть якщо ви не плануєте підтримувати з ними відносини.

Раніше ми поділилися п'ятьма секретами оренди приватних будинків, які слід зважити на майбутнє.

Автор: Олександр Бєлов