10-08-2020

5 секретів оренди приватних будинків

будинок на узбережжі

Оренду нерухомості певною мірою можна прирівняти до її купівлі. Особливо, якщо планується оформляти договір довгострокової оренди. Оскільки зараз літо та заходи щодо самоізоляції починають зменшуватися, то населення може кинутися на відпочинок. Наприклад, вони можуть орендувати приватні будинки для подальшого відпочинку. Однак варто враховувати такі особливості подібної оренди.

  1. Стан будинку у договорі.
    Обов'язково у договорі має бути зазначено поточний стан будинку як зовні, і усередині. Крім цього, рекомендується вказати на стан земельної ділянки та споруд, розташованих біля будинку. Усі несправності мають бути зазначені в акті прийому-передачі. А якщо ні, то орендар не зможе довести, що конкретна поломка трапилася не з його вини. Чітка вказівка ​​всіх поломок дозволить уникнути подальших конфліктів.
  2. Механізм оплати.
    У угоді мають бути зазначені всі подробиці фінансових розрахунків між сторонами. Якщо це довгострокова оренда, то потрібно визначити бік, який оплачуватиме комунальні послуги. Також варто одразу вирішити та відобразити у договорі питання про забезпечений платеж. Найчастіше ініціатором такого платежу є орендодавець. Даний платіж стане в нагоді у разі псування майна або виїзду орендаря раніше зазначеного терміну.
  3. Обмеження на земельну ділянку.
    Деякі земельні ділянки мають сервітут. Він передбачає певні обмеження у користуванні даною ділянкою. Наприклад, трапляються випадки, коли потрапити в будинок можна тільки через сусідню ділянку або може бути заборонена будь-яка садівницька діяльність.
  4. Правила користування майном
    Варто обов'язково роз'яснити та вказати у договорі порядок користування майном. Можливо, орендодавець встановить якісь заборони. Наприклад, заборона на розведення багаття, використання лазні та інше. Може виникнути питання щодо використання земельної ділянки. Орендодавець має право зобов'язати орендаря доглядати різні культури. Також варто роз'яснити питання про можливість вживання тих чи інших плодів, що ростуть на деревах або кущах.
  5. Повноважні сторони.
    Ідеальним варіантом буде укладання угоди безпосередньо з власником будинку та ділянки. Однак замість нього може бути уповноважена особа. Тоді варто перевірити його довіреність. Зокрема, потрібно з'ясувати питання про те, чи не було дану доручення відкликано. На це запитання може відповісти юрист.

Раніше рієлтори АН BFS визначили 9 основних правил за допомогою яких орендарі не потраплять у пастки аферистів та успішно знімуть гарне житло.

Автор: Олександр Бєлов