09-08-2022

10 порад щодо збільшення доходу від оренди нерухомості

чоловік перед ноутбуком на столі гроші

Нерухомість як інвестиція має окупатися. Ось десять ефективних способів збільшити прибуток від оренди та максимально убезпечити свої інвестиції.

1. Робота з професійним керуючим нерухомістю

Щоб забезпечити правильне управління активом, орендодавцю необхідно знайти хорошого керуючого нерухомістю. Таких професіоналів дуже важко знайти, але вони повинні мати ліцензію, бути рекомендованими іншими інвесторами, працювати в галузі кілька років, знати місцевість і типи орендарів, яких може залучити нерухомість, що здається в оренду, може залучити, а також залишатися на зв'язку з орендодавцем на регулярній основі.

2. Самостійне управління

По можливості орендодавці намагаються керувати власними об'єктами самостійно. Це означає не тільки те, що їм не доводиться платити керуючому нерухомістю, але, що важливіше, у них є набагато краще уявлення про те, що відбувається у їхній власності. Самоврядування найбільше підходить для досвідчених інвесторів.

3. Збільшення орендної плати

Це здається досить очевидним вибором, але кількість орендодавців, які роками не підвищують орендну плату, просто вражає. Орендодавцю необхідно бути в курсі розмірів ринкової орендної плати і за будь-якої зручної можливості збільшувати ставку без будь-якого сорому.

4. Зменшення орендної плати

На перший погляд цей пункт суперечить попередньому. Однак якщо рекламована орендодавцем ставка занадто висока і нерухомість залишається вільною протягом місяця, стає очевидним, що у встановленні суми припущено помилку. Найкраща ставка, яку можна запросити, це розмір ринкової ставки. Проте можна запросити орендну плату трохи нижче за ринкову, якщо необхідно швидко знайти орендаря. Орендодавець може збільшити орендну плату при продовженні договору оренди.

5. Запит податкових відрахувань

Орендодавцю потрібно зв'язатися з інспектором та запросити графік амортизації. У ньому будуть перераховані всі предмети власності, які можуть бути амортизовані, що, своєю чергою, може призвести до більшого повернення податку. Більшість сюрвеєрів не проводитимуть і стягуватимуть з орендодавця плату за графік, якщо їхній професійний гонорар перевищує податкову пільгу, на яку він має право.

6. Оновлення нерухомості

Новий шар фарби, нове покриття для підлоги і ремонт ванної кімнати збільшать орендну плату мінімум на 10%. Якщо орендодавець вирішить встановити нову кухню, то вже одне це має збільшити орендну плату ще на 10%. Оновлення нерухомості, що орендується, не тільки збільшує дохід від оренди, а й допомагає залучити більш якісних орендарів.

7. Дозвіл на проживання з домашніми тваринами

У багатьох є домашні тварини – орендарі нічим не відрізняються. А нюансів в оренді нерухомості, які дозволяють проживання вихованців, відносно небагато. Якщо орендодавець має можливість зробити так, щоб у його власності було дозволено проживання з домашніми тваринами, то в більшості випадків орендарі платитимуть йому за це надбавку.

8. Стягнення плати за комунальні послуги

У деяких регіонах орендодавець може стягувати плату за комунальні послуги. Наприклад, перекласти відповідальність за плату за воду на орендаря повністю або частково. Проте плата за каналізацію найчастіше лягає на орендодавця. Якщо ж очікується, що орендар утримуватиме сад чи город, слід заздалегідь домовитися про поділ витрат на використання води.

9. Контроль орендних платежів

Незалежно від того, чи орендодавець керує нерухомістю самостійно або у нього є керуючий, переконайтеся, орендна ставка повинна виплачуватись вчасно. Слід мати на увазі, що чим довше орендар затримує оплату оренди, тим менша ймовірність того, що орендодавець отримає всю належну суму. Правила найму приміщення визначають порядок стягнення заборгованості з орендної плати. Орендодавець необхідно уважно стежити за ними і водночас намагатись не порушувати законодавство.

10. Скорочення витрат на технічне обслуговування

Іноді орендодавцю здається, що якщо він не може збільшити свій дохід, варто подумати про скорочення витрат. Це докорінно неправильне міркування. Є низка причин, з яких цього робити не слід. По-перше, нерухомість у поганому стані дратує орендаря та створює головний біль для самого орендодавця (і менеджера з нерухомості). По-друге, така нерухомість явно не привабить добрих орендарів. Зрештою, утримання приміщення у неналежному стані найчастіше є порушенням правил та положень про оренду нерухомості.

Кожному орендодавцю, крім способів збільшення прибутковості, необхідно знати і як вирахувати річний дохід від оренди нерухомості. Формула загальнодоступна на сайті АН BFS.

Автор: Олександр Бєлов