25-08-2020

4 поради, як пережити кризу

криза

Фінансові проблеми, зниження заробітної плати, невизначеність на ринку праці, урізання витрат. Все це неприємні наслідки економічної кризи, яка зараз вирує у всьому світі. Як із цим впоратися та мінімізувати його наслідки?

Намагайтеся підрахувати, скільки ваших друзів, товаришів та знайомих скаржилися за останні шість місяців на те, що їх звільняють з роботи, що вони не можуть бути впевнені у своєму місці або що їх скоротили. Додайте до цього скарги на брак грошей, зростання цін і високі витрати на ведення домашнього господарства, і отримана кількість може вас здивувати. Економічна криза вплинула на життя практично всіх, і мало хто може сказати, що їх це не торкнулося. Тому у цій статті ви обов'язково знайдете корисні поради, які допоможуть легше подолати кризу.

1. Спробуйте погасити свої борги

Борги – це бомба уповільненої дії у вашому будинку. Постарайтеся зробити так, щоб ваш єдиний обов'язок залишався можливою іпотекою, якою ви погашаєте власність. Постарайтеся якнайшвидше ліквідувати різні споживчі кредити та позики, адже вони справжні «пожирачі» грошей. Перш ніж ви вирішите взяти наступну позику або навіть погасити один кредит іншим, підрахуйте, скільки вам доведеться доплатити за відсотками і скільки часу мине, перш ніж ви погасите наступну позику. Чим більше кредитів нависає над вашою головою, тим гіршими будуть наслідки будь-якої непередбачуваної події, наприклад, звільнення або тривалої хвороби. Якщо ви не знаєте, як звертатися зі своїми позиками самостійно, зверніться до фінансового консультанта, який може допомогти вам, наприклад, у їхньому об'єднанні.

2. Не залишайтеся у своїй сфері діяльності

Ви змінюєте роботу і не можете бути впевнені, що не втратите її в найближчому майбутньому? Якщо ви шукаєте роботу тільки у своїй області, це збільшує ймовірність того, що ви залишитеся безробітним протягом більш тривалого періоду часу. Сприймайте цю дратівливу річ як спонукання змінити сферу діяльності і почати займатися, наприклад, роботою, яка вас завжди цікавила. Не бракує пропозицій про роботу, але зрозумійте, що вас найбільше зачіпає пасивний та негативістський підхід. Потрібно бути активним і шукати цікаві можливості. Почніть моніторинг сторінок, на яких передаються пропозиції роботодавців і подумайте, на яку роботу ви підійшли б і що ви могли б запропонувати своєму потенційному роботодавцю. Щоб отримати уявлення про типи пропозицій, вимоги роботодавців та умови оплати праці, потрібен час, і якщо ви готові до змін, то навіть можливе звільнення вас не здивує.

3. Будьте гнучкими

Приємно, що ви живете в селі або невеликому містечку, де ви ходили в початкову школу, мали перше і друге кохання і там живуть усі ваші двоюрідні брати та сестри, але якщо ви не можете знайти роботу за місцем проживання, це явний сигнал, що час змінити «насиджене місце». В даний час переїзд для роботи стає все більш поширеною вимогою, і чим раніше ви до нього звикнете, тим більше у вас буде варіантів. Ви не можете очікувати, що ідеальна робота з'явиться за кілька хвилин їзди від вашого поточного місця проживання, особливо під час кризи. Чи не достатньо робочих місць у вашому регіоні? Тоді подивіться, наприклад, пропозиція про роботу в Одесі або у найближчому великому місті та почніть дізнаватися, скільки коштують послуги компаній з переїзду. Хоча переїзд – важливий та складний крок, ви отримаєте новий досвід, часто вищу зарплату, і вам не доведеться покладатися на обмежені можливості вашого початкового місця проживання.

4. Знайдіть приховані резерви

Вам може здатися, що ви відкладаєте більш ніж достатньо. Але якщо ви знаходитесь у тій самій ситуації, що і більшість інших людей, ви обов'язково знайдете у своєму сімейному бюджеті більше каналів, які споживають ваші гроші. Спробуйте подумати, наприклад, чи дійсно вам потрібно платити за десятки телешоу, які ви дивитеся раз на місяць. Ведіть журнал подорожей і витрат на бензин протягом одного місяця і постарайтеся обміркувати, коли вам дійсно потрібно використовувати автомобіль, а коли ви можете легко подорожувати громадським транспортом, пішки або велосипедом. У вас є кілька додаткових вихідних на місяць через відсутність замовлень? Шукайте додатковий заробіток. Навіть якщо ви заощадите лише кілька тисяч на місяць за допомогою цих невеликих скорочень, згодом ви отримаєте неоціненний фінансовий резерв.

Раніше ми розповіли про чотирьох звичках, що ведуть до успіху в бізнесі та житті.

Автор: Олександр Бєлов