25-02-2019

Комерційна нерухомість: орендувати, купити чи інвестувати?

Ринок комерційної нерухомості рясніє пропозиціями. Арендувати, купити, інвестувати у будівництво – який з варіантів є найзручнішим та найвигіднішим для вашої компанії допоможуть розібратися фахівці АН BFS.

Оренда: молоді та ранні

офісна будівля

Широкий вибір пропозицій зробив процес оренди офісу досить простим та приємним. Вибирайте: шикарний офіс у престижному районі або оптимальне співвідношення ціни та якості на площі у новому бізнес-центрі.

Плюси

Оренда комерційної нерухомості - Оптимальний варіант для молодих компаній, що інтенсивно розвиваються. Оскільки прогнозувати чисельність штату поки що неможливо, а за кілька років роботи необхідність розширення офісу може виникнути не один раз.

На вибір на користь знімних приміщень впливає спеціалізація компанії. Оренда площ є найзручнішим варіантом для фірм, які працюють у сфері обслуговування, за безпосереднього контакту з клієнтами. Вдале розташування офісу в цьому випадку може суттєво впливати на прибуток, а придбати нерухомість у центрі міста можуть дозволити собі лише великі компанії із серйозним оборотом.

Мінуси

На ринку намітилася тенденція укладати довгостроковий договір на 3-5 років. Це вимагає від орендаря особливо ретельного опрацювання його умов. За сприятливої ​​економічної ситуації вартість оренди постійно зростає.

Покупка: зберегти та примножити

комерційна нерухомість

Вкладення коштів у нерухомість – один із найбільш популярних способів зберегти та примножити свої заощадження.

Плюси

Наявність власного офісу – ознака стабільності та процвітання компанії в очах клієнтів та конкурентів. Ви не залежите від зростання ставок орендної плати, а у разі «чорного дня» маєте можливість вигідно продати комерційну нерухомість. Головне - вибрати приміщення з вдалим місцем розташування - це ключовий фактор стійкості попиту і гарантії хорошої ціни. За потреби під заставу нерухомості ви можете брати позику в банку.

Мінуси

Вартість нерухомості суттєво варіюється. Найбільш вигідне вкладення можна зробити, купуючи приміщення за «кризовими» цінами. І тут прибуток може становити від 50 до 200%. Однак, якщо на ринку нерухомості спостерігається підйом, купівля дорогих площ небажана. Необхідно бути готовим до додаткових витрат на оформлення правочину, а також щорічної виплати податків з нерухомості.

Інвестування: довгостроковий проект

інвестиції у будівництво

Інфляція щодня росте, довіри банкам немає, а втрачати свої кровно зароблені не хочеться? Інвестування в нерухомість - відмінний спосіб вкладення коштів, коли ви не маєте повної суми на покупку об'єкта. Все влаштовує, але дорого, а частинами не продають!

Плюси

Інвестування в нерухомість – реальний спосіб зберегти та примножити свої кошти. Вкладаючи їх у будівництво, ви захистите гроші від знецінення і отримаєте прибуток від зростання вартості кожного квадратного метра площі залежно від етапу будівництва (на 20–25% від нульового циклу до зданого об'єкта) та ситуації на ринку.

Мінуси

Високі ризики – інвестувати у будівництво можна лише після ретельної перевірки компанії-забудовника та документації об'єкта. В іншому випадку можна втратити свої заощадження або виявитися залученим до довгобуду.

Високі банківські відсотки - на виплату за кредитами йде значна частина прибутку від зростання нерухомості в ціні.

Раніше Лілія Півньова, заступник директора SAGA Development, розповіла про те, як визначити перспективність комерційної нерухомості - інструменту збереження та примноження капіталу.

Автор: Олександр Бєлов