25-01-2011

Ринки комерційної нерухомості починають відновлюватись

Гонконг

На початку 2010 р. галузь комерційної нерухомості продовжувала відчувати труднощі, але до кінця року ситуація в усьому світі стабілізувалася і почала покращуватись. У 2011 році майже в усіх секторах ринку в усьому світі очікується прогрес, нехай навіть скромний. Про це йдеться у 25-му щорічному глобальному ринковому огляді (Global Market Report), опублікованому на днях компанією NAI Global.

Після тривалого складного періоду практично на всіх ринках, характерними рисами якого стали заморожені кредити, масові виходи інвесторів із проектів, зупинки будівництва, збільшення рівня вакантності та падіння орендних ставок та вартості нерухомості, у 2011 майже у всіх секторах ринку у всьому світі очікується прогрес, нехай навіть скромний, повідомляє BIZliga.net.

Активність на світовому ринку нерухомості в 2010 в основному була пов'язана з тими компаніями, які, скориставшись ситуацією, що склалася на ринку на користь орендарів, домоглися зниження орендних ставок і скоротили таким чином свої витрати. Орендні ставки на офісні приміщення на деяких ринках впали більш ніж на 30% порівняно з серединою 2007 р. Очікується, що з відновленням економічного зростання активізується ділова активність, що вплине на попит, і ставки знову підуть нагору.

"Хоча 2010 був ще одним дуже складним роком для галузі, ми почали відзначати явні ознаки стабілізації світової економіки та ринків комерційної нерухомості, оскільки спостерігалося помітне збільшення обсягу угод по всьому світу", - говорить президент та генеральний директор NAI Global Джеффрі Фінн.

За його словами, компанії по всьому світу намагаються відповідати сьогоднішньому ринку: продовжують або переглядають договори оренди, дбають про надійне розміщення інвестицій, позбавляються неблагополучних активів та складають плани розвитку на наступні 2 роки. "Ми очікуємо, що ринок стане більш активним для покупців, продавців та орендарів у міру поліпшення ринкових умов", - заявив Д. Фінн.

Інвестиційний ринок також показав ознаки життя у 2010 році, що пов'язано з «відлигою» кредитних ринків. Прогнозованих масових позбавлень прав викупу закладеного майна так і не відбулося, оскільки фінансові установи вважали за краще продовжити або переглянути умови за проблемними кредитами. «Водночас лави поповнилися інвестиційними фондами, приватними акціонерними та інституційними інвесторами, які нагромадили величезну кількість капіталу і зараз перебувають в активному пошуку вигідних угод», — зазначає Д. Фінн. Інвестування у комерційну нерухомість має отримати суттєвий розвиток завдяки новим інвесторам, яких у сфері нерухомості залучають не лише її ставки доходності, а й низькі відсоткові ставки.

Ринки США демонструють ознаки відновлення, як і у багатьох країнах Азії, Європи та Латинської Америки. Однак фінансові обвали, які трапилися в таких країнах, як Греція, Ісландія та Ірландія, характерні для нестійкого глобального відновлення. У той же час, поряд з Бразилією та Китаєм — країнами, які демонструють стабільне зростання, є протилежні ринки, наприклад, Іспанії, де є ознаки тривалої рецесії.

Підготував: Олександр Бєлов