05-09-2011

Що потрібно враховувати під час вибору місця для оренди чи купівлі комерційного приміщення?

людина дивиться у вікно

Питання вибору найбільш відповідного місця для оренди або купівлі приміщень комерційного призначення досить непросте, незалежно від мети оренди або купівлі. Важливо не тільки враховувати естетичну привабливість будівлі, але й відповідність класу клієнтів, на який розраховано. Необхідно враховувати й інші не менш важливі критерії.

Якщо проводиться підбір нерухомості для розвитку ресторанного або готельного бізнесу, заздалегідь варто обміркувати варіант можливості відкриття нових готелів або ресторанів, а також розвитку їхньої мережі протягом нетривалого часу. Для підбору найкращого варіанту важливо володіти інформацією про найбільш прохідні та цікаві для потенційного клієнта вулиці та райони міста. Прекрасним варіантом стане кутова будівля, розташована на діловій та людній вулиці, такий вибір дозволить привернути увагу великої кількості людей. Крім того що комерційну нерухомість краще орендувати або купувати на розі вулиці, бажано, якщо вона буде розташована на першому поверсі будівлі, це забезпечить швидке розповсюдження інформації про відкриття нового ресторану або готелю, і як наслідок великого надходження потенційних клієнтів. Також варто звернути увагу на магазини, що знаходяться поблизу, їх розташування і рівень прохідності.

Іншим важливим критерієм вибору місця для покупки чи оренди комерційної нерухомості є її площа. Наприклад, планувалося придбання чи придбання нерухомості площею близько 200 кв. м, але з'явився, здавалося б, вигідний варіант придбати за ту саму вартість приміщення площею 400 кв. м. На перший погляд, це відмінний варіант, але в такому разі потрібно враховувати, що на приміщення більшої площі піде набагато більше матеріальних витрат і вкладень. У той же час, приміщення, що купується або орендується, повинно бути не менше запланованого. Необхідно реально оцінити кількість можливих гостей та клієнтів, а також врахувати пору року, тому що влітку більшість людей вирушають на відпочинок. Насамкінець важливо відзначити, що при оренді або купівлі нерухомості не варто передчасно повідомляти продавця про назву компанії майбутнього покупця або орендаря. Якщо покупцем виявиться досить велика та відома компанія, то продавець може значно завищити ціну.

Автор: Олександр Бєлов