24-04-2019

На регіональному ринку торгівельної нерухомості України переважає продовольчий ритейл

АТБ

Обсяг товарообігу по Україні продемонстрував зростання на 5,6% у 2018 році. Такі дані опублікувала компанії CBRE Ukraine в огляді ринку комерційної нерухомості.

Високі показники зростання товарообігу відзначені в Івано-Франківській (11,9%), Київській (10,4%) та Житомирській (10%) областях. А також було зафіксовано зростання реального доходу на 10%, що стало позитивним поштовхом до регіональних споживчих витрат.

Продовольчий ритейл

Сектор продовольчого рітейлу займав значну частку регіонального роздрібного ринку.

ATБ збільшив свою мережу на 80 магазинів у 2018 році, а по всій країні їх уже 990. Таке розширення стало можливим після придбання у 2017 році магазинів Colibris та супермаркету Billa в Одесі. А також найбільший український дискаунтер представив свій перший магазин формату біля будинку ATБ Express у Запоріжжі, який для компанії став експериментальним для виходу на ринок.

Рітейлер Novus також відкрив свій перший магазин у форматі «біля дому» Novus Express в Ірпені (Київська область).

Auchan Group відкрив перший у країні магазин формату superstore – Auchan (3,5 тис. кв. м.) у ТРЦ «Дафі», Дніпро. Протягом 2018 року ритейлер розширив свою присутність на ринку майже на 35% і збільшив кількість магазинів до 27%.

Fozzy Group зросла на 7,2% за рахунок семи магазинів Silpo нової концепції та дванадцяти дисконт-магазинів Fora до 700 по всій країні.

Нові об'єкти в регіонах

Нова регіональна пропозиція була обмежена та представлена ​​ТЦ Woodmall (10 тис. кв. м.) у Хмельницькому та другою чергою ТЦ Gagarin Plaza (20 тис. кв. м.) в Одесі.

Темпи девелопменту нових проектів були дещо сповільненими через відсутність фінансування, хоча деякі девелопери планували оновити існуючі проекти, мотивуючись зростанням споживчого попиту. Так, два торгові центри у Дніпропетровську: ТРЦ «Дафі» (16 тис. кв. м.) та ТРЦ «Мост Сіті» (25 тис. кв. м.) знаходяться на етапі реконструкції та будуть відкриті у новому форматі у 2019.

Очікується, що період 2019-2020 років. буде насиченим, з погляду запровадження нових об'єктів, де їх площа становитиме близько 207,5 тис. кв. м.

Забезпеченість якісними торговими приміщеннями на 1 тис. мешканців у містах залишилася практично незмінною:

  1. Одеса – 243 кв. м.
  2. Львів -203 кв. м.
  3. Дніпро – 200 кв. м.
  4. Харків – 155 кв. м.

Нагадаємо, у 2018 році розвиток роздрібної торгівлі продовжився і не сповільнився у всьому світі. При цьому потрібна реконструкція та оновлення існуючих торгових центрів.

Підготував: Олександр Бєлов