23-11-2020

Що обійдеться розірвання договору оренди?

розрахунок збитків

Бажаєте розірвати підписаний вами договір? Хоча оренда нерухомості, безумовно, має безліч переваг, переїзд у будь-який час не входить до їх числа. У більшості (якщо не в усіх) договорах оренди прописано, що орендарі повинні повідомити орендодавця щонайменше за один місяць про те, що вони припиняють орендувати житло. Якщо орендар планує розірвати договір передчасно, то йому, можливо, доведеться обговорити особливі умови з орендодавцем, щоб уникнути сплати високих зборів. Вартість розірвання договору багато в чому залежатиме від обставин орендаря та поблажливості орендодавця.

Що обійдеться розірвання договору?

Правила, що стосуються розірвання, варіюються від договору до договору, а закони про оренду різняться залежно від країни та регіону, тому обов'язково ознайомтеся з умовами вашого від'їзду у своєму конкретному договорі оренди. У багатьох випадках договір оренди може надати орендарю можливість внести «плату за дострокове розірвання». У цьому випадку орендарі можуть розраховувати заплатити орендну плату за один-два місяці, щоб вийти із договору.

Незалежно від того, чи сплачує орендарю плату за дострокове розірвання, майже у всіх договорах прописано, що орендар зобов'язаний повідомити домовласника принаймні за 30 днів до виїзду. Якщо орендар не віднесеться до цього належним чином, від нього можуть вимагати сплату орендної плати за місяці, що залишилися — за умови, що орендодавець не зможе знайти заміну. Якщо орендар або домовласник зможе знайти відповідного і кваліфікованого орендаря на заміну, то орендар, який розриває договір, більше не буде зобов'язаний платити за місяці оренди, що залишилися.

Проте, є один нюанс. Якщо домовласнику доведеться повторно здавати квартиру за нижчою ціною, вам, можливо, доведеться заплатити різницю. Іншими словами, якщо початкова орендна ставка орендаря становила 900 доларів на місяць, але орендодавцеві вдалося знайти нового орендаря, готового платити 800 доларів на місяць, то початковий орендар мав би заплатити орендодавцю різницю в ціні 100 доларів за кожну ставку.

Суттєві причини для розірвання

Звичайно, є багато вагомих причин для розірвання договору. Декілька причин, які за законом повинні позбавити вас необхідності платити ставку, включають:

  • нерухомість більше не є безпечним та здоровим місцем для життя;
  • ваш орендодавець не підтримує об'єкт нерухомості у належному стані та відмовляється вирішувати важливі проблеми з несправною сантехнікою чи електрикою;
  • ви зіткнулися з труднощами, втратою роботи або переходом на іншу роботу, і ваш договір оренди включає пункт про дострокове розірвання;
  • ви повинні переїхати через військовий наказ.

Раніше ми розповіли про п'яти причинах, За якими просто необхідно оформити з наймачем юридично грамотний договір.

Автор: Олександр Бєлов