27-12-2019

5 причин укладати договір при здачі квартири в оренду

підписання договору оренди

Будь-які угоди мають оформлюватися належним чином. Наймання квартири не виняток, навіть у тому випадку, якщо вона передається у користування добрим знайомим або родичам.

5 причин, через які просто необхідно оформити з наймачем юридично грамотний договір, буде перераховано у цій статті.

Причина №1

Можливість отримати свою квартиру назад у тому стані, в якому вона була передана.

У письмовому договорі можна і потрібно прописувати умову про те, що квартира має бути повернена її власнику в тому ж стані, в якому вона була передана. І, якщо ця умова буде порушена, власник житлового приміщення зможе вимагати проведення перед поверненням квартири поточного ремонту силами та засобами наймача.

Причина №2

Можливість отримати назад майно, що знаходилось у квартирі.

Таку можливість можна реалізувати, якщо в самому договорі або додатку до нього, а також у передавальному акті перерахувати все майно, що передається разом із квартирою (наприклад, меблі, побутову техніку тощо), а також його стан та вартість.

У разі втрати або псування такого майна наймач буде зобов'язаний або надати власнику аналогічне майно або відшкодувати його вартість, зазначену в договорі.

Причина №3

Можливість судового стягнення платежів.

При освіті заборгованості з оплати користування приміщенням, чи відшкодування витрат за комунальні платежі, стягнути їх можна у судовому порядку. Але лише в тому випадку, якщо вдасться довести факт договірних відносин, тобто надати суду укладений договір найму, а також акт передату.

За усних домовленостей виплата боргів залишається на совісті наймача.

Причина №4

Можливість уникнути відповідальності за дії наймача.

Власник приміщення несе всю відповідальність перед сусідами за затоки, пожежі та іншу заподіяну їм шкоду. Відповідальності можна уникнути, якщо у суді буде доведено факт проживання у квартирі інших осіб. Письмовим доказом цього факту буде договір найму, підписаний обома сторонами.

У цьому випадку обов'язок щодо відшкодування збитків, заподіяних сусідам, ляже на плечі винної сторони, тобто наймача.

Причина №5

Можливість уникнути податкової відповідальності.

Громадяни мають сплачувати податки з усіх власних доходів. Ухилення від цього зобов'язання може призвести до багатьох негативних наслідків, включаючи накладення штрафів та арештів банківських рахунків.

Для того, щоб цього не сталося, податкова інспекція має бути поінформована про укладений договір найму, а з доходів, отриманих від наймачів, мають бути сплачені податки.

Таким чином, письмовий договір найму повинен укладатися з будь-якими наймачами, незалежно від ступеня спорідненості чи дружби. Крім цього, між сторонами повинен бути підписаний передатний акт та додаток до договору, що містить перелік майна, що перебуває в квартирі.

Нагадаємо, якщо фізична особа-орендар нерухомості не є суб'єктом господарювання, то орендодавець зобов'язаний нараховувати та сплачувати податок до бюджету України.

Автор: Олександр Бєлов