28-05-2012

Здавати в оренду комерційну нерухомість рентабельніше, ніж житлову

комерційна та житлова нерухомість

Витрати на придбання комерційної нерухомості можуть відшкодуватися швидше, ніж купівлю житла. У більшості випадків комерційна нерухомість найкраще підходить для інвестицій.

До комерційної нерухомості відносяться різні типи об'єктів: від офісних та торгових площ до заводів та автостоянок. Принципи вкладення грошей у комерційну та житлову нерухомість однакові: в обох випадках інвестор набуває об'єкта, після чого здає його в оренду і отримує дохід. Проте є різницю.

Менш ризиковане вкладення капіталу

Зазвичай комерційна нерухомість здається в оренду більш тривалі періоди, ніж житлова, — від 2 до 20 років. Це дає інвестору впевненість, що дохід буде стабільним.

Наприклад, у багатьох країнах типовий договір оренди супермаркету укладається на 15 років із можливістю продовження на такий самий термін. Плата за оренду надходить щомісяця і залежить від фінансових показників торгового об'єкта.

Навпаки, квартири та будинки зазвичай здаються на більш короткі терміни, і власник може втратити доход, якщо наймач не буде справно вносити плату. До того ж, у деяких країнах, зокрема у Німеччині, закон насамперед захищає орендаря: коли його звільняють із роботи або розоряється його бізнес, власник житла не має права виставити його на вулицю.

«Хороші» наймачі

Орендарі комерційних об'єктів, як правило, більш стійкі у фінансовому відношенні, ніж приватні орендарі житла. До того ж комерсанти відповідають за виплату оренди своїми активами.

У орендарів комерційних площ є мотивація підтримувати у будівлі порядок, щоб він залишався привабливим клієнтам. На відміну від них, наймачі житла часто ставляться недбало до чужої власності.

Висока прибутковість

Комерційна нерухомість здатна приносити в 1,5-3 рази більше рентного прибутку, ніж житлові об'єкти. Наприклад, у Софії, столиці Болгарії, торговельні та офісні приміщення приносять удвічі більше прибутку у відсотковому вирахуванні, ніж квартири. В інших країнах перевага на користь комерційної нерухомості теж є значною.

Прибутковість нерухомості в центральних районах європейських столиць дані CBRE та Global Property Guide

Прибутковість нерухомості

Орендні ставки для комерційної нерухомості не контролюються державою, тобто власник може встановити таку високу плату, наскільки це дозволяють умови ринкової конкуренції. Водночас у деяких європейських країнах закон забороняє підвищувати плату за житло вище за допустиму норму. Особливо жорстко до цього ставиться влада Португалії.

Перед тим, як купувати нерухомість, рекомендується провести всебічне дослідження її фінансового стану. Особливо це актуально для об'єктів, які вже здаються в оренду. У такому разі можна вивчити дохід за останні роки і на основі цієї інформації прогнозувати майбутню рентабельність.

Менше витрат на утримання

На відміну від житлової нерухомості, у разі здачі в оренду комерційних об'єктів витрати на утримання, ремонт, страховку та податки зазвичай несе орендар, а не власник. Наслідок цього — вищий чистий рентний дохід від комерційної нерухомості.

Зручне управління

Набагато легше керувати торговим центром, зданим в оренду на 10 років, ніж кількома приватними будинками, які розташовані в різних місцях і, незалежно один від одного, здаються на короткі терміни. У другому випадку інвестору часто доводиться витрачати особистий час на пошуки орендарів. Можна найняти керуючу компанію, та її послуги коштуватимуть 10–25 % від орендної плати.

Де купувати комерційну нерухомість

Серед інвесторів особливо популярними є європейські країни — Великобританія, Німеччина, Швейцарія та інші. Великі гравці вкладають кошти у високоприбуткові активи США, Китаю та дедалі частіше Бразилії.

Недоліки комерційної нерухомості

Трапляються випадки, коли комерційна нерухомість виявляється не найкращим вкладенням коштів. Наприклад, при здачі в оренду ключову роль грає місце розташування: найвигідніше здавати ті об'єкти, які знаходяться в центральному районі з гарним транспортним сполученням та розвиненою інфраструктурою. Якщо нерухомість розташована в незручному місці, є ризик, що вона простоюватиме по кілька років, чого зазвичай не трапляється з житлом.

Найважче знайти орендарів для комерційних об'єктів, які мають обмежену функціональність. Тому у виграші залишаються інвестори, які вкладають капітал в об'єкти змішаного використання, наприклад, у приміщення, які можуть бути обладнані і під магазини, і під офіси, і під салони краси.

Отже, комерційна нерухомість зазвичай приносить більший прибуток у порівнянні з житловою, вимагає менше накладних витрат, несе менше ризиків та забезпечує зручніше управління. Проте, перш ніж інвестувати кошти у нерухомість, варто докладно вивчити ситуацію на конкретному ринку.

Джерело tranio.ru.