22-01-2020

Це має знати кожен продавець комерційної нерухомості

приміщення

Іноді виникають ситуації, коли власники комерційних площ незадоволені фінансовим «вихлопом» від цього виду доходу. Особливо з урахуванням того, що будь-яка нерухомість потребує додаткового контролю, підтримки приміщення у нормальному стані тощо.

Буває такий момент, коли здавати приміщення немає сенсу, тому що в результаті витрачається більше часу та грошей, ніж розраховувалося. Власник приходить до висновку, що нерухомість необхідна виставляти на продаж.

Важливі аспекти купівлі-продажу

Перед тим, як подати оголошення про свій намір, переконайтеся, що ви маєте необхідний пакет документів, готових до продажу та перереєстрації. А такі речі, як розташування об'єкта, його технічні характеристики, санітарний стан та безпека можуть зіграти з вами злий жарт, значно відстрочивши угоду.

Необхідно дізнатися, чи маєте ви на руках документи від БТІ, кадастровий номер, папери, що підтверджують право власності. Тільки після цього ви можете розпочинати діяльність. Але варто враховувати, що продаж комерційної нерухомості є досить тривалим процесом, який зіграє лише на руку.

А також можливі варіанти співпраці із професійними ріелторами, які візьмуть на себе весь спектр справ. Вартість подібних послуг залежить від готовності пакета документів, побажань продавця та ціни на об'єкт.

Як отримати максимальну вигоду?

Після того як ви пройшли ретельну підготовку до продажу, потрібно провести моніторингове дослідження подібних приміщень, їх вартості та стану. Дізнайтеся, як довго об'єкт знаходиться в процесі продажу, порівняйте вигідність усіх пропозицій із вашим.

Наступний етап – визначення покупця. У разі необхідно орієнтуватися на конкретну цільову аудиторію з урахуванням її інтересів і платоспроможності. Так, якщо ви хочете продати маленьку торгову точку на ринку або велике приміщення в торговому центрі, необхідно подавати оголошення та робити рекламу відповідно до орієнтації на покупця.

Цілком можливо, що тривалий процес пошуку покупця вас відлякує. Але ви можете користуватися всіма перевагами, якими володіє оренда вашого приміщення протягом цього періоду.

Але якщо ви все-таки хочете продати нерухомість, обов'язково проконсультуйтеся з юристом та ріелтором. А також поставте вартість дещо вищу, ніж плануєте: таким чином, під час торгів ви зможете зробити приємно покупцеві, при цьому не зашкодивши власному бюджету.

Арендувати, купити, інвестувати у будівництво – який з варіантів є найбільш зручним та вигідним для вашої компанії цієї статті.

Автор: Олександр Бєлов