14-01-2014

Світовий обсяг інвестицій у комерційну нерухомість у 2013 році зріс на 18%

інвестиції

Глобальний обсяг інвестицій у комерційну нерухомість 2013 року становив 183 мільярди доларів. Це зумовлено відновлення економіки світі та поліпшенням ліквідності. Таким чином, згідно з попередніми підрахунками експертів компанії Jones Lang LaSalle, за весь 2013 рік обсяг інвестицій на цьому ринку склав $549 млрд., що на 18% більше за показник 2012 року.

Ринки нерухомості демонструють стійку позитивну динаміку протягом останніх 12 місяців, і це незважаючи на вкрай успішне завершення 2012 року. Результати 4-го кварталу були особливо вдалими: зростання показників досягло 31% порівняно з успішним 3-м кварталом, і 13% - порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Найвище зростання спостерігалося в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (26%). Тут обсяги інвестицій у комерційну нерухомість повернулися на рівень докризового 2007 року — $124 млрд. Одним із важливих факторів зростання у 2013 році стало відновлення ринку Японії — його показники збільшилися на 63% у доларах (у регіональній валюті — вдвічі більше). На сьогоднішній день Японія є третім за активністю ринком у світі після США та Великобританії. Рекордне зростання обсягів інвестицій спостерігалося у Китаї (66%) та в Австралії (30%).

Незважаючи на деякі прояви економічної та політичної нестабільності, фінансова ситуація на американському ринку в цілому демонструвала позитивні зміни минулого року, і це не могло не позначитися на рівні впевненості інвесторів. Загальний обсяг вкладень у комерційну нерухомість у Північній та Південній Америці за весь 2013 рік досяг $240 млрд, що на 18% більше за відповідний показник 2012 року. У 4-му кварталі обсяг становив 87 млрд дол., що на 17% перевищує показник за той же період минулого року. Зростання на ринках США і Канади склало 20%. На високоволатильному ринку Південної Америки картина невизначена внаслідок досить низьких показників, що спостерігаються на бразильському ринку.

Європа продемонструвала один із найкращих результатів за період з 2007 року — зростання на 14% у доларах. За весь 2013 рік обсяг інвестицій у комерційну нерухомість на цьому ринку становив $184 млрд. Зокрема, у Великій Британії та Німеччині, що входять до трійки лідерів у цьому регіоні, зростання становило 19% та 17% відповідно. У той же час, інші європейські ринки інвестицій демонстрували значно вищу активність у ряді секторів нерухомості.

Згідно з прогнозами Jones Lang LaSalle, у 2014 році загальносвітовий обсяг інвестицій у комерційну нерухомість зросте на 14% і перебуватиме на рівні $625 млрд доларів. Найбільш активне зростання очікується у Північній та Південній Америці. Тут обсяги інвестицій у 2014 році зростуть на 20%. Як фактори збільшення глобальних фінансових потоків називаються прискорення економічного зростання, стабілізація політичної обстановки та поліпшення ліквідності на тлі позитивної динаміки на ринках боргових зобов'язань та цінних паперів. З урахуванням експертних прогнозів у Європі виключно успішним очікується перший квартал 1 року, який дозволить досягти 2014-відсоткового зростання за підсумками всього року. Основними факторами зростання на цьому ринку стануть розширення географії діяльності інвесторів, освоєння ними нових для себе сегментів ринку, приплив капіталу, що триває, в даний сектор і в кінцевому підсумку - підвищення впевненості інвесторів.

У 2014 році в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні позитивна динаміка збережеться на тлі відновлення світової економіки та сталого попиту з боку місцевих інвесторів. Згідно з прогнозами, зростання обсягів інвестицій у комерційну нерухомість у цьому регіоні складе 10%.

Артур де Хааст, Керівник групи світових фінансових ринків та інвестицій компанії Jones Lang LaSalle, заявив:

«Світові ринки інвестицій у нерухомість продовжують демонструвати успішні результати на тлі сприятливих прогнозів економічного зростання та покращення настроїв інвесторів. Гравці шукають можливість вкласти кошти в активи, здатні генерувати стабільний потік прибутку, найчастіше навіть якщо є варіанти з більшою ліквідністю. Цей підхід дуже сприятливий для ринків нерухомості. Винятково високі результати 2013 року були зумовлені тим, що досвідчені інвестори прагнули вкладатись у проекти, які потребують додаткового управління активами чи креативніших рішень. За прогнозами експертів, у 2014 році ця тенденція збережеться, а значить, ми з високою ймовірністю можемо сказати, що обсяги фінансових вкладень продовжать зростати».

Девід Грін-Морган, Директор відділу досліджень світових фінансових ринків та інвестицій компанії Jones Lang LaSalle, зазначив:

«Незважаючи на деяке зростання за останні кілька років, сьогодні світові потоки капіталу значно менші від пікових показників. У умовах спостерігається приплив капіталу ринку нерухомості у різних країнах і регіонах. Інвестори шукають нові, найкращі можливості вкладення коштів на нових для себе ринках, і ця тенденція збережеться у короткостроковій та середньостроковій перспективі. Згідно з результатами наших досліджень, протягом трьох з чотирьох останніх років спостерігалося більш ніж 10% зростання обсягів транзакцій. Ми очікуємо, що у 2014 році цей тренд продовжить розвиватися, а обсяг інвестицій на світовому ринку комерційної нерухомості перевищить позначку $600 млрд, покращивши таким чином результат 2013 року на 14%».

За матеріалами Building.ua