21-05-2014

Як вибрати потрібний час для покупки нерухомості?

Час для покупки нерухомості

Вартість житла змінюється досить плавно, але якщо порівнювати різницю за цей рік і минулий, то вона очевидна. Однак зростання та падіння цін можуть бути просто сезонними або у зв'язку з економічною та політичною обстановкою у державі. Так все ж таки, як вибрати час для купівлі об'єкта нерухомості, Що дозволить вам трохи заощадити?

"Кредитний рай" згас. Ця обставина значно знизило попит на нерухомість: будинки і квартири. Проте, експерти можуть досить точно визначити, коли почнеться масовий розпродаж банківськими установами житлової нерухомості, які були закладені. Саме в такий момент зросте кількість угод, що укладаються в цьому сегменті ринку. Це, безсумнівно, спричинить падіння вартості на житло. Банкам зовсім не вигідно, щоб воно дешевшало, адже продавши закладену квартиру чи будинок, у них не вийде повністю перекрити вартість кредиту, який було видано ними. Однак якщо всі банки різко почнуть продавати такі квартири, це миттєво призведе до обвалу ринку нерухомості. Можна згадати ситуацію 2008 року, коли на одну квартиру в нашій столиці було часом п'ять потенційних покупців. Цим одразу ж почали користуватися тямущі ріелтори та підняли ціни на квартири, адже це значно позначиться на величині комісійного збору в їхній бік, який був не фіксований, а становив близько 5% від величини вартості житлової площі.

Сьогодні ситуація докорінно змінилася. Вже немає тих п'яти осіб, які б претендували на один об'єкт купівлі. Навпаки, з'явилася маса агентств нерухомості, яким часом буває досить важко знайти собі клієнта або відбити його в конкурентів. Це спонукає їх робити умови угод значно вигіднішими для покупців, ніж це було раніше. З'явилися навіть такі компанії, які вимагали комісійного збору не від покупця, а від продавця. Перший навпаки отримував половину від величини цього самого збору.

Значно також ускладнює ситуацію вибору термінів купівлі та те, що Мін'юст перестав так часто сповіщати нинішні ціни та кількість проведених угод. Сьогодні він робить це раз на рік. Багато експертів вважають, що це вигідно самій державі, адже в потрібний момент вони зможуть або «налякати», або «розігріти». ринок нерухомості.

У всякому разі, маса пропозицій завжди з'являлася і з'являтиметься восени, після того, як більшість громадян вийде на роботу після літнього відпочинку. Натяком на те, що вартість житла підвищиться, можна вважати зниження ставок кредитування або появи у більшості банків програм щодо іпотек.

Автор: Олександр Бєлов