08-05-2015

Як купити нерухомість без посередника і не нарватися на шахраїв

будинок брелок для ключів

Майже кожна людина, у той чи інший період життя, стикається з необхідністю купівлі житла. Здавалося б, все просто: знайшов оголошення про продаж квартири, будинку чи дачі, подивився, заплатив гроші та вийшов на угоду. Однак на практиці все не так легко і райдужно, як здається. Зараз такий час, що шахраїв можна зустріти на кожному кроці, особливо там, де крутяться великі гроші.

Звичайно, найлегше знайти знаючого рієлтора, який не перший рік працює в цій сфері і має безліч позитивних відгуків від різних людей. Однак послуги такого фахівця коштують недешево і людині потрібно вирішити – чи зможе вона їх сплатити чи ні.

Якщо грошей не так багато, то можна спробувати самостійно зайнятися цим питанням, тільки підійти до нього дуже докладно.

Отже, для початку об'єкт потрібно шукати на сайтах та в газетах, де розміщуються оголошення про продаж нерухомості в цьому місті і підбирати варіанти, що сподобалися. Найбільш значущі критерії (наприклад, наявність балкона, поверх, вид з вікон тощо) обговорювати необхідно телефоном, щоб не витрачати сої та чужий час на перегляд явно непотрібного об'єкта.

Далі, потрібно скласти список для перегляду і їхати вибирати. Бажано взяти з собою всіх членів сім'ї, які там проживатимуть (навіть дітей), щоб уникнути надалі якихось закидів та скандалів. При огляді слід керуватися відчуттями своїми та близькими людьми. Наскільки всім тут комфортно та зручно.

При огляді варто звернути увагу на ремонт в цілому, стан труб та сантехніки, віконних та дверних отворів, підлоги, стін, балкона, під'їзду, врахувати рік побудови будинку. Щоб зрозуміти наскільки тепле житлове приміщення, потрібно помацати підлогу і труби. У літню пору в такому питанні легше помилитися, але завжди можна поговорити з сусідами і дізнатися у них необхідну інформацію.

Отже, обравши житло, домовившись про ціну. Всі домочадці задоволені і прагнуть вселитися до нового будинку. Тут порада - не поспішати, а ретельно все перевірити, оскільки, який би це зробив за вас, немає.

  1. Необхідно переглянути документи. Обов'язково має бути свідоцтво (а) на право власності, якщо право зареєстроване після 1998 року або договір про відчуження майна, з обов'язковим штампом БТІ, якщо правочин здійснювався до 1998 року. Потрібно звірити особу власника з паспортом.
  2. Перелік усіх документів, необхідних для угоди, можна попросити в юриста, який складатиме договір купівлі-продажу. Як правило, це: свідоцтва на право власності, документ-підстава набуття прав, виписки із ЖЕКу та згода чоловіка (робиться у нотаріуса, можна безпосередньо перед угодою). За участю дітей, також згода органу опіки.
  3. Перш ніж віддати великий завдаток, бажано не поскупитися і перевірити, чи реальне майно належить тій людині, чиє ім'я стоїть у свідоцтві (це може бути старий власник або просто підробка). У Державній реєстраційній службі можна замовити витяг з реєстру прав на нерухоме майно. У ній можна знайти точні відомості про власника майна, а також про існуючі обмеження та обтяження.
  4. Необхідно попросити у власника витягу з ЖЕКу про осіб, прописаних у цьому приміщенні та про відсутність заборгованостей із комунальних платежів.

Ось і всі дії, які потрібно вчинити, перш ніж віддавати завдаток та виходити на угоду. Однак не зайвим було б поговорити із сусідами. Це не обов'язкове, але часом може вберегти від негативних наслідків. Необхідно з'ясувати – чи не були тут прописані чи проживали на постійній основі, особи, які нині сидять у в'язниці, проходять військову службу чи просто зникли у невідомому напрямку.

У разі виявлення таких обставин не варто впадати у відчай. Слід звернутися до професійного юриста, який допоможе розібратися у достовірності отриманої інформації та можливих правових наслідків для покупця. Буває, що отримані відомості є лише сусідською пліткою і не мають жодного відношення до дійсності.

Автор: Олександр Бєлов