21-01-2020

Вибирайте час для покупки нерухомості

підпис

Відомо, що динаміка зміни цін на нерухомість безпосередньо залежить від пори року, причому ця стійка залежність підтверджена багаторічними спостереженнями.

Тому, якщо ви вирішили купити або продати нерухомість, краще це робити в найбільш сприятливий період року з точки зору ефективності здійснення угоди.

Традиційно, на початку року спостерігається затишшя на ринку нерухомості, і навряд чи варто в цей період здійснювати угоди, оскільки на ринку панує невизначеність у цінах, і угода може виявитися як вдалою, так і ні. Тому на початку року краще не поспішати з ухваленням рішення.

Протягом січня спостерігається поступове зростання пропозиції, і до кінця місяця з'являються покупці. У міру поступу до кінця лютого покупців стає більше, ніж продавців, і з цим пов'язане поступове зростання цін на нерухомість. Найбільший інтерес у цей період викликають у покупців об'єкти економ-класу.

У березні зростає попит і збільшується кількість угод з первинною нерухомістю без обробки, тому що покупці розраховують закінчити всі питання оформлення нерухомості і в літній період зайнятися ремонтом.

Попит на дорожчі об'єкти починає з'являтися у квітні, також у цей час зростає кількість альтернативних угод. Особливо пожвавлення стосується сімей з дітьми, які бажають провести правочин до початку навчального року.

Влітку, у червні та липні, спостерігається зниження активності на ринку, покупки здійснюються людьми, необмеженими термінами, і тому в цей період можна здійснити покупку з деякою знижкою, хоча кількість пропозицій у ці місяці скорочується.

Торішнього серпня починає зростати попит, оскільки покупці побоюються початку осіннього зростання цін. А осінь традиційно приносить пожвавлення на ринок, зростає пропозиція та кількість угод. Зростання цін досягає максимальних значень з кінця жовтня до середини листопада, після чого відбувається деяке зниження активності. У цей період збільшується кількість угод у найдорожчому сегменті нерухомості.

У грудні кількість угод різко скорочується, оскільки покупці розуміють, що напередодні Нового року не варто займатися таким серйозним питанням і відкладають угоду на наступний рік.

Зростання та падіння цін можуть бути сезонними або у зв'язку з економічною та політичною обстановкою в країні. Як вибрати час для покупки об'єкта нерухомості, який дозволить вам трохи заощадити, дізнайтесь з цієї статті.

Автор: Олександр Бєлов