20-06-2019

Особливості систем освітлення у ресторанах

освітлення ресторану

Ресторане освітлення – це не тільки функціональна система, а ще й інструмент декорування та зонування. Його створення вимагає від дизайнера навичок та знань. Світло має створювати комфорт, настрій, атмосферу та зовнішній вигляд. Він розставляє акценти, наголошує на деталях.

Хороші проекти ресторанного освітлення може запропонувати студія дизайну https://partner-design.com.ua/. Але які його типи є? І на які моменти варто звертати увагу?

Основні типи освітлення у ресторанах

Система ресторанного світла складається із багатьох деталей. Використовуються різні світильники: люстри, бра, торшери, стрічки. Для кожної зони приміщення створюються окремі схеми розміщення, які мають багато параметрів.

Всі типи освітлення в ресторанах можна розділити на три основні групи:

  1. Функціональне чи робоче.
    Це світло для робочих зон - кухні, технічних приміщень і т. д. У більшості випадків це найінтенсивніша і найяскравіша освітлювальна система, яка виконує виключно робочі функції. Складається вона із освітлювальних приладів, які розміщують над робочими поверхнями, плитами, раковинами тощо. освітлення ресторану
  2. Фонове чи загальне.
    Така система розрахована створення загального світла в усіх зонах ресторану. Вона створюється за допомогою великих люстр або світильників різних ламп. Розміщення найчастіше – ближче до центру залів. Залежно від стилістичних особливостей та вибору світильників світло розсіюється від центру або від кутів. Інтенсивність фонового світла менша, ніж робочого. Вона залежить від часу доби чи концепції закладу. освітлення ресторану
  3. Точкове чи акцентне.
    Таке світло створене для того, щоб виділяти певні зони, меблі, декор. Він використовується для переміщення гостей по залах. Точковим світлом виділяють бар, лаунж зону, окремі столики і т.д. Як інструмент світла використовують світлодіодні стрічки, бра, торшери, лампочки і т.д. освітлення ресторану

Усі три системи підбираються у комплексі таким чином, щоб зберігалося загальне комфортне освітлення. Кожна з них має виконувати свою функцію.

Особливості підбору освітлювальних систем для ресторану

Створення світла, як і декор приміщення, потребує особливої ​​уваги. По-перше, освітлення безпосередньо впливає на корекцію кольору в інтер'єрі. Воно часто використовують дизайнери як частину прикраси. По-друге, від якості та гармонійності світла залежить загальний затишок та комфорт гостей. Він може створювати певну атмосферу. Є велика різниця між тьмяним та романтичним світлом вечірніх торшерів та всепоглинаючим потоком від світлодіодних ламп.

освітлення ресторану

У створенні проекту дизайну інтер'єру фахівці враховують такі нюанси у створенні світла:

  1. Інтенсивність.
    Для різних зон та різних функцій необхідно вибирати різну яскравість освітлювальних приладів. Наприклад, робоча зона вимагає яскравих лампочок, а от у лаунж зоні використовують тьмяне освітлення.
  2. Колір.
    Знову ж таки, колір освітлення може бути різним у різних зонах. Для персоналу важливо, щоб він не дратував та був максимально природним. Акцентуючі системи можуть мати будь-який яскравий колір – від неонового до м'якого жовтого. Фонове освітлення потребує спокійного відтінку.
  3. Концепція та стиль інтер'єру.
    Наприклад, мінімалізм вимагає чітких відтінків, просторового і всепоглинаючого світла. Екодизайну потрібне природне освітлення. В інтер'єрах у стилі стимпанк та футуризм вітається експеримент із квітами.

Важливо, щоб усі параметри різних систем освітлення поєднувалися між собою. А також обов'язково варто пам'ятати про всі санітарні норми та вимоги.

Раніше АН BFS опублікувало матеріал про те, яким має бути ресторан, щоб у ньому подобалося кожному його відвідувачу.

Автор: Олександр Бєлов