27-03-2019

Перший підводний ресторан у Європі

Ресторан Under

Фото under.no

Under – перший підводний ресторан у Європі на північному узбережжі Атлантики у містечку Ліндеснесі (Норвегія).

Ресторан Under (англ. під, норв. диво) – затоплена споруда на глибину 5 м, головна зала якої відкриває панорамний вид на підводний світ. Загальна площа ресторану складає 600 кв. м., а одночасно в ньому можуть бути до 100 гостей.

Будівництво ресторану велося на баржі, а потім конструкція була акуратно занурена у воду та встановлена ​​на спеціальну бетонну плиту на дні. Приміщення ресторану нагріваються рахунок теплової енергії, що збирається з морського дна.

Відкриття ресторану відбулось 21 березня 2019 року. Понад 7 тис. людей уже забронювали місця. Відвідувачі можуть насолодитися трапезою з 18 страв з морепродуктів та місцевих продуктів. Але з великим апетитом та гаманцем – така їжа може коштувати до 430 доларів на людину.

Under також буде використовуватися і для наукових досліджень – на фасаді планується встановити камери та датчики для збору даних про стан океану та підводних мешканців.

Норвезька архітектурна фірма Snøhetta, яка розробила проект, також брала участь у проекті Національний меморіал та музей 11 вересня у Нью-Йорку.

 
 

Раніше повідомлялося про те, що в Норвегії на березі найбільшого озера країни збудовано найвищу дерев'яну будівлю у світі.

Підготував: Олександр Бєлов