23-07-2019

В Україні оновлять ДСП з проектування ресторанів та кафе

Підприємство харчування

Мінрегіон України оновлює державні будівельні норми щодо проектування підприємств харчування: ресторанів, кафе, барів та інших громадських закладів. Зокрема, у нових нормах пропонується запровадити сучасну класифікацію таких об'єктів на заміну радянській.

Заступник Міністра регіонального, розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе:

«Сьогодні в Україні навіть класифікація громадського харчування дуже застаріла, що діє ще з радянських часів. А ресторанний бізнес, між іншим, останнім часом стрімко розвивається як у світі, так і в Україні. З'являється багато нових цікавих закладів різного формату. Проте їх проектування у чинних нормах ДСП ніяк не визначається. До чого це може спричинити? До порушень в облаштуванні приміщень, проведенні комунікацій, дотриманні санітарних вимог. А це важливо робити, адже це безпека, якість приготування страв та наше з вами здоров'я. Тому ми вирішили повністю переглянути всю існуючу типологію закладів харчування, осучаснити її та прописати вимоги до правильного пристрою».

Сьогодні діючі ДСН заклади харчування містять лише такі їх різновиди: ресторани-бари, кафе, кав'ярні, кафе-бари, кафе-пекарні, кафетерії, закусочні, бари, нічні клуби, пивні зали, їдальні, буфети тощо. Однак зовсім не визначені такі сучасні установи як фаст-фуд, стрітфуд, фудкорти, лаундж-бари, бургерні, кондитерські, паби, суші, детокс-, спорт-, smoky-бар та інші.

Крім цього, у чинних нормах не врегульовано питання можливої ​​зміни/перекваліфікації одного різновиду закладу до іншого. Наприклад, ресторан у кафе, бар або паб. Це також створює складнощі і може провокувати порушення в облаштуванні нових приміщень.

«Ми хочемо розробити нові актуальні норми, які врегулюють усі проблемні питання, що виникають у рестораторів при створенні того чи іншого закладу, і будуть максимально зрозумілими та орієнтованими на відвідувачів, їхню безпеку та комфорт. Тому зараз активно працюємо над оновленням норм загальною командою – з експертами та спеціалістами будівництва, а також і самими рестораторами та громадськістю», – додав Парцхаладзе.

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року вступили в дію зміни до державних будівельних норм щодо проектування автостоянок та гаражів.

За матеріалами Мінрегіонбуд України