12-06-2019

Зміни ДСП: проектування ліфта в підземних паркінгах

ліфт у підземному паркінгу

З 1 липня 2019 року набирають чинності зміни до державних будівельних норм щодо проектування автостоянок та гаражів.

Раніше, згідно з нормами, у підземних паркінгах можна було будувати лише сходи. Проектувати ліфт із перших поверхів будівлі у паркінг можна було лише через одержання відхилення від ДСП.

Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе:

«Раніше, згідно з нормами, у громадських закладах у підземний паркінг можна було проектувати лише сходи. А щоби побудувати ліфт у підземний паркінг, потрібно обов'язково отримувати відхилення від державних будівельних норм. Тому ми переглянули вимоги ДСП та дозволили проектувати ліфти з першого поверху громадських будівель у паркінг, але за обов'язкового дотримання необхідних протипожежних вимог. Норма почне діяти з 1 липня цього року.

За словами Парцхаладзе, такі зміни підвищать комфорт людей у ​​користуванні громадськими закладами із підземними паркінгами.

Відповідно до змін у ДСП, допускається повідомлення ліфтами з першим поверхом громадського будинку підземного гаража, розташованого в цокольному або підвальному, або підземному поверсі. Обов'язкова умова - влаштування протипожежних тамбур-шлюзів 1-го типу - з підпором повітря при пожежі не менше 20 Па. Такі тамбур-шлюзи розміщуються перед шахтами ліфтів.

Зміни у ДСП розроблено ВАТ «КиївЗНДІЕП».

Нагадаємо, з 1 березня 2019 року діють Державні будівельні норми «Природне та штучне висвітлення», що містять низку оновлених норм щодо організації вуличного висвітлення у населених пунктах.

За матеріалами Мінрегіонбуд України