27-01-2013

Юристи проаналізували ступінь впливу органів влади на будівництво

влада

Будівельна галузь України впевнено повертається на позиції, які було втрачено у 2008-2009 роках. Це був період економічної кризи, рівень падіння на той час становив 60%. Незважаючи на те, що сьогодні частка будівництва у структурі ВВП України становить лише 3%, завдяки наявному потенціалу існує перспектива збільшення цього показника. Проте слід зазначити, що велике значення у реалізації цього процесу відіграє вплив на будівництво місцевих та державних органів влади.

У Києві налічується півтора десятки місцевих органів влади, здатних перешкоджати здійсненню будівництва. До них належить Держекоінспекція, Держтехногенбезпека, санітарно-епідеміологічна служба, Держпромнагляд та архітектурно-будівельна інспекція України. Істотно уповільнити будівництво також можуть суди, прокуратура та місцеві органи самоврядування.

Експерти ЮФ Cai&Lenard провели дослідження на тему "Втручання адміністративних органів на етапі виконання будівельних робіт". Внаслідок цього дослідження було вивчено причини, через які зазначені органи влади можуть перешкоджати будівництву, а також способи впливу цих установ та величина ризику їх втручання. В результаті проведеної роботи було встановлено основні наслідки втручання влади у процес будівництва. До таких наслідків відноситься анулювання ліцензій та дозволів, заборони на експлуатацію закінчених об'єктів, заборони на використання будівельних матеріалів та тимчасова зупинка чи припинення інвестування. Сюди також належить оскарження рішень, що перешкоджають будівництву.

Як сказав Дмитро Симанов, один із учасників дослідження, за допомогою результатів проведеного аналізу можна буде не лише передбачити всі можливі ризики, а й уникнути появи таких ризиків.

Підготував: Олександр Бєлов