08-02-2013

Коли не допоможе закон про пайове будівництво?

будівництво

Квартири у новобудовах – хвора тема. Навіть закон про пайове будівництво не вніс на первинний ринок бажаний порядок. Нерідко пайовики залишаються віч-на-віч із забудовниками і намагаються всіма можливими способами повернути свої гроші або отримати квартиру. Спробуймо розглянути типові пастки, в які потрапляють покупці новобудов. Як їх уникнути? І як виплутатися і подібної ситуації найбільш безболісно для свого гаманця та здоров'я?

Звичайно, ухвалення закону про пайове будівництво позначилося на ситуації з новобудовами позитивно, але його умови надто складні для багатьох девелоперів, і вони всіма силами намагаються піти від нього. У хід йдуть усілякі хитрощі. Наприклад, менеджери забудовника оформлюють квартири в новобудовах за договорами купівлі-продажу товару, який буде зроблено незабаром. Спочатку здається, що фірмі це просто невигідно, адже через подібні документи на житло відразу ж накладається ПДВ і податок на майно організації, але потім стає зрозумілим, що в кінцевому підсумку страждає покупець. Або йому продадуть об'єкт за завищеною ціною, або суттєво заощадять на будівництві, не здорожуючи кінцеву вартість житла.

Також досі існують будинки, які просто не підпадають під дію закону про пайове будівництво. Тому клієнт, набуваючи квадратів навіть у 2013 році, може нарватися на інвестиційно-будівельний проект, який регулюється ще старими правовими нормами.

Плюс, як показує практика, десь третина від усіх девелоперів розпочинає будівництво без усієї необхідної дозвільної документації, тому перед оформленням договору купівлі-продажу вимагайте їх від компанії. В іншому випадку навіть горезвісний закон нічим не зможе допомогти.

Також іноді забудовники ставлять між собою та клієнтом зайвих посередників. Тобто. реалізує квартири в новобудові одна фірма, гроші ви перераховуєте на рахунок іншої, а будує взагалі третя. У цьому ланцюжку одну компанію (зазвичай ту, що збирала гроші) роблять навмисне банкрутом, а люди залишаються ні з чим. Фірма-будівельник встає в позу і каже, що конкретно у неї немає жодного договору з приватним інвестором, грошей вона ніяких не отримувала, а тому не бачить причин передати клієнту житлове приміщення.

Краще взагалі не вплутуватися в подібні інвестиційні ланцюжки. Якщо ж все-таки вам дуже подобається будинок, який пропонується за подібною схемою, то краще буде замовити юридичну експертизу нерухомості та конкретних забудовників. Без неї в такі ланцюжки влазити небезпечно, оскільки подібні махінації не регулюються законом про пайове будівництво. Засновники фірми-банкрута втечуть, а ви так і залишитеся без даху над головою.

Ще однією проблемою пайового будівництва можна назвати реалізацію нерухомості за договорами, в яких зазначено знижену вартість об'єкта. Тобто. забудовник просто уникає податків, пропонуючи прописати на папері половинну вартість. 50% клієнт вносить за договором купівлі-продажу, а частину, що залишилася, як правило, за страховими внесками. За якийсь час будівництво заморожується, а «чесний» забудовник повертає вам прописані в документі цифри. Страхові суми ви подарували йому. Закон про пайове будівництво у цьому випадку не допоможе, оскільки він регламентує лише стандартний продаж квартир у новобудові. Якщо вам пропонують подібну схему, то запропонуйте включити зупинку будівництва у страхові випадки, тоді ви повернете свої гроші. Без цього пункту вважайте, що вже подарували фірмі половину реальної вартості об'єкта.

Підготував: Олександр Бєлов