02-10-2013

Що таке SIP-технологія будівництва малоповерхових будинків?

sip-технологія

SIP-технологія будівництва малоповерхових житлових будинків відноситься до панельного будівництва, оскільки такі будинки виготовляються з готових панелей, що виробляються в заводських умовах.

До якого способу будівництва можна віднести цю технологію?

У більшості випадків, щоб з'єднати SIP-панелі між собою, використовують дерев'яний брус, формуючи таким чином усередині конструкції жорсткий та міцний каркас. Виходить, що сполучний каркас виконує також функцію балки або крокви традиційного каркасу з дерева. Тому можна вважати такий пристрій SIP-конструкції та каркасним будівництвом теж.

Поєднання силових систем: каркаса з бруса і самих панелей, що мають високу міцність, збільшує в рази загальну міцність будівлі, що зводиться.

У малоповерхових будов більш ніж триразовий запас міцності, причому досягається ця міцність без будь-яких додаткових витрат, лише за рахунок особливості конструкції.

Іноді будівництво малоповерхових будинків за SIP-технологією називають безкаркасною, і це теж правильно, панелі самі по собі є елементами, що несуть, і каркас, ні внутрішній, ні зовнішній, їм не потрібен. Іноді готові панелі збирають не на брус, а на шпонки з OSB-3, або використовуючи термовставки з SIP-панелей зменшеної товщини.

Комбіновані методи її використання

Необов'язково робити весь будинок із SIP-конструкцій. Можна застосовувати різні комбінації методів будівництва, використовуючи панелі лише для зведення даху на брусовий або зроблений з колод будинок. Можна влаштовувати лише внутрішні перегородки або просто утеплювати ними будівлю.

SIP-панелями можна обшивати і повноцінний силовий каркас, наприклад, виконаний із повноважного сталевого швелера. Таким чином, в одному будинку одночасно виявляються елементи традиційного каркасу, так і SIP-конструкції. Так що, SIP-технологію з повною на те підставою можна назвати і каркасно-панельною теж.

Індивідуальні будинки в нашій країні зазвичай класифікуються за матеріалом стін, з яких вони виконані. Виходить, що житлові будинки із SIP-панелей – це такі будинки, у яких із цих елементів зібрані саме стіни. Саме цей тип будинків слід називати будинками, які виконуються за «канадською технологією». Саме при виконанні несучих стінових конструкцій проявляються всі переваги: ​​міцність, а також простота та зручність монтажу. А відмінні теплоізолюючі властивості дозволяють успішно застосовувати їх як перекриття, і як дах.

Застосування панелей не є альтернативою каркасним технологіям, вона тільки розширює їх можливості.

Підготував: Олександр Бєлов