17-03-2015

Як здешевити будівництво будинку, зберігши якість

будівництво будинку

У будівництві на фінансові витрати замовники звертають набагато більше уваги, ніж на якість та термін використання житла. Природно, що при будівництві заміського будинку необхідні великі грошові вкладення, але на чомусь заощадити все ж таки можна. Насамперед потрібно розглянути всі умови утворення цін на будівництво будинку, щоб економія не зашкодила його якості. На вартість будівництва впливає обраний проект, ціна роботи будівельної компанії або бригади, площа будинку, підбір матеріалу, можливість підключитися до інженерних центральних мереж, ціни доставки будівельних матеріалів, наявність під'їзних доріг та відстань від ділянки до міста. Зменшити витрати на будівництво можна за допомогою умов, пов'язаних із вибором.

Перший етап будівництва будинку – це складання проекту. Індивідуальний авторський проект вийде дорожче, ніж типовий. Можна скористатися інтернетом або придбати друкований каталог, де можна знайти найкращі проекти одноповерхових будинків, які приблизно збігаються з вашими бажаннями. Можна скласти список своїх переваг і передати їх разом із проектом у кілька будівельних компаній. Якась із них відгукнеться і проконсультує вас, а також вважатиме вартість будинку.

Причому не варто забувати, що на вартість впливає кількість вікон у будинку, кутів у фундаменту, складність даху та інші критерії. Наявність балконів та веранд теж підвищує ціну. Мансардний чи другий поверх піднімає її на 20–30%. Від стрічкової основи можна відмовитись, якщо вага будинку невелика. Його можна замінити одним із видів пальового фундаменту.

Слід пам'ятати, що проект може розділятися на ескізний і робочий. Ескізний проект – це загальна схема будинку, його вигляд та становище на ділянці, у робочому вже є технічний розрахунок. Використовуючи робочий проект, можна не наймати дорогих спеціалістів. З цим планом будівництва будинку розберуться навіть рядові будівельники.

За допомогою правильно складеного кошторису можна уникнути нестачі або надлишку будівельних матеріалів, що призводить до зайвих витрат. При співпраці з будівельною фірмою потрібно вивчити умови виконання послуг, варіанти договору між замовником та підрядником, а також документи щодо проекту та кошторису. Запропоновані документи рекомендується порівняти з державними нормативами цієї документації. А найкраще віддати їх на перевірку незалежному фахівцю. Це дозволить уникнути витрат на подальших етапах будівництва.

Звертаючись у будівельну фірму, ви витратите більше грошей, але самостійне будівництво чи наймання заробітчан вимагатиме менших витрат. Співпрацюючи з фірмою, ви гарантовано отримаєте результат, який обговорювався у договорі. Це допоможе уникнути зайвого нервування і шлюбу. Звичайно, можна й самому зайнятися будівництвом та найняти приватну бригаду, але тоді доведеться постійно контролювати роботу та своєчасно оплачувати її.

До речі, з метою економії можна самостійно закуповувати будівельні матеріали. Адже часто ціну на них накручують. На ринку чек на товар можуть надрукувати будь-хто, якщо це необхідно. Знижки та розпродажі у спеціалізованих магазинах – теж непоганий спосіб заощадити. Зменшити витрати на перевезення будматеріалів можна, домовившись із забудовником по сусідству.

Користуючись послугами фірми, потрібно простежити, щоб у договорі було ясно прописано умови здачі будинку. Плата може раптово зрости під час роботи. Виявиться, що якихось етапів чи оздоблень немає у списку, а виконати їх зможуть лише за додаткову плату. Будинок без внутрішнього оздоблення буде набагато дешевше коштувати, ніж з оздобленням.

Є можливість заощадити і на матеріалі, з якого будуватиметься будинок. Найкраще вивчити технології будівництва із певного матеріалу. Тим більше, що його ціна – ще не показник загальної вартості будівництва. Використання конструкційних панелей різних видів відмінно вирішує цілу низку завдань - зменшення часу на зведення будинку, міцність, екологічність будівництва та зниження витрат на опалення. Останнім часом практикується поєднання різних матеріалів під час будівництва одного будинку. Витрати на дорогі вироби вирівнюються використанням бюджетних будматеріалів.

Застосування дизайнерських знань також допоможе замовнику, не вдаючись до зайвих витрат, збільшити площу будинкиале тільки за допомогою візуальних ефектів. Наприклад, якщо підлогу, стелю та стіни зробити у світлих тонах, то кімната здаватиметься ширшою.

Використовуючи елементарні знання з будівництва будинку, можна заощадити на зведенні без шкоди для якості. Чинники, які створюють ситуацію вибору при будівництві житла, найкраще допомагають заощадити на будівництві будинку за містом.

Автор: Олександр Бєлов