17-10-2012

Чим краще виконати гідроізоляцію фундаменту

гідроізоляція фундаменту

Зведення будь-якої будівлі починається із закладання фундаменту. Від того, наскільки якісно виконаний цей етап будівництва, наскільки хороші матеріали використовувалися і чи не було порушено технологію, залежить довговічність всього будівлі в майбутньому. Будучи невидимим для ока, фундамент є не менш вразливою частиною конструкції, ніж покрівля. Якщо ремонт останньої не викликає труднощів, то виправити справу з основою будівлі буде дуже проблематично.

На фундамент постійно впливає ціла низка руйнівних факторів: хімікати, різниця температур, вогкість і так далі. Вкрай важливо, ще перш ніж приступити до будівництва подбати про забезпечення гідроізоляції фундаменту. Для вибору матеріалів необхідно враховувати тип ґрунту, близькість водойм та актуальність впливу води. Наприклад, якщо будинок розташовується в посушливій місцевості, витрачати великі гроші на потужний захист від вологи не варто, достатньо вжити мінімальних заходів.

За способом виділяють вертикальну та горизонтальну гідроізоляцію, хоча в більшості випадків вони застосовуються одночасно. Вітчизняний ринок будівельних матеріалів пропонує споживачеві широкий асортимент продукції вказаного призначення.

Горизонтальна гідроізоляція виконується рулонними типами покриттів, такими як руберойд, пергамін і більш сучасні ізопласт, екофлекс і так далі. Ці матеріали досить тендітні і укладаючи їх потрібно виявляти обережність. З цієї ж причини, перед початком гідроізоляційних робіт важливо видалити з ґрунту будівельне сміття і ретельно зашліфувати поверхні бетону, що оберігаються.

Найдешевшим, але й менш надійним способом вертикальної гідроізоляції є нанесення складів, що цементують. З часом вони кришаться і перестають справлятися з покладеними на них функціями. Набагато ефективніше застосовувати бітумні суміші та герметизуючі мастики. Нерідко останнім часом периметр фундаменту захищається плівками з полімерів, які мають високі показники стійкості до негативного впливу агресивного середовища при правильному нанесенні.

Грунт, що оточує будівництво, через кілька сезонів осідає, механічно впливаючи на фундамент. Якщо цього не враховувати при будівництві, від гідроізоляції не залишиться сліду, а витрачені кошти на неї підуть марно. Саме тому важливо захистити цю потрібну, але тендітну конструкцію закріплювальними засобами, до яких належить цегла, метал, армована будівельна сітка і так далі.

Не маючи відповідного досвіду у будівництві, вибрати оптимальний матеріал для гідроізоляції фундаменту непросто. Допомогти у цій ситуації можуть кваліфіковані спеціалісти. Бажано, щоб виконанням робіт займалися вони ж, оскільки весь тягар відповідальності у разі невдачі ляже на них.

Будинок починається з фундаменту, захистити який означає продовжити термін служби всій споруді.

Підготував: Олександр Бєлов