17-08-2012

Як побудувати ґанок на дачі?

Ганок на дачіПри будівництві дачі дуже важливо врахувати те, що дачному будиночку необхідний ганок. Воно будується з метою захистити вхід від дощу та снігу. Ганок на дачі має бути красивим, міцним та зручним.

Найкраще будувати ганок разом із будинком. При їх єдиній підставі та загальної гідроізоляції можна уникнути просідання сходів, заклинювання віконних стулок, тріщин між фундаментом будинку та стійками ганку.

Але найчастіше до будівництва ганку приступають після будівництва дачного будинку. В такому випадку дуже важливо заздалегідь визначитися з дизайном ганку. Головне, щоб воно добре поєднувалося з будинком. Для зробленого з колод, щитового або брусового будинку відмінно підійде дерев'яний ганок. Якщо ж будинок збудований з бетону або цегли, ганок необхідно обробити клінкером, металом або керамзитом.

Важливо правильно підібрати розміри ганку. Не варто відбудовувати величезний ганок, якщо у вас дача невеликого розміру. Не буде також виглядати маленький зроблений з колод ганок, прибудований до великої цегляної дачі.

Також потрібно вибрати конструкцію майбутнього ганку. Це може бути квадратний, прямокутний, круглий або трапецієподібний майданчик. Відразу визначтеся, з якого боку будуть сходи, і які будуть поручні.

Потім потрібно підібрати необхідні матеріали. Дуже важливо, щоб усі будівельні матеріали, які будуть використовуватися при будівництві ганку, були високоякісними, наприклад композитна черепиця metrotile. Адже ганок є вуличною спорудою і піддається різним природним капризам.

Не варто будувати ганок без фундаменту. Адже ґрунт під ним швидко розмиє талою або дощовою водою, що призведе до перекосу ганку.

Для того, щоб ганок не вийшов похилим, не забудьте використовувати при його будівництві виска або будівельний рівень.

Важливо пам'ятати, що звис козирка ганку повинен повністю і навіть із запасом накривати вхідну зону. При виготовленні дерев'яного ганку потрібно обробити його водовідштовхуючим складом та антисептиком, що захистить його від гниття та грибків. Цегляний ганок краще обробити просоченням, що захищає від білих шарових плям, що псують зовнішній вигляд цегли.

Оздоблення ганку можна зробити за допомогою різних матеріалів, що підходять вам за ціною. Це може бути фактурний сайдинг, металочерепиця та ондулін, якщо вам важливо заощадити, або композитна терасна дошка, натуральна черепиця і природний камінь, якщо витрати вас не лякають.

Матеріал підготовлений АН BFS