16-07-2014

Ринок нерухомості України пожвавиться нескоро

зниження

Затяжна криза на ринку нерухомості в Україні закінчиться лише після завершення бойових дій на Донбасі та відновлення регіону. Про це розповів віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельніков.

«Ринок нерухомості – складова частина економіки, і коли вона хворіє, те саме відбувається і зі сферою житла, – зазначив експерт. – Зараз люди не мають можливості купувати квадратні метри».

За словами фахівця, за статистикою у ВВП України – негативна динаміка, і з кожним роком країна виробляє ВВП дедалі менше.

«Економіка не працює, а тим більше зараз війна на сході країни, – зазначив Гусельников. – Там зруйновано основні галузі, за рахунок яких наповнювалися міські бюджети, і коли їх поновлять – невідомо. А щоби підняти економіку, потрібно відновити прибуткові сегменти ринку з ефективним виробництвом. Наприклад, будівельну галузь».

Крім того, протягом останніх двох кварталів падають показники оренди житла – наразі попит на нього знижено на 3%, сказав експерт. Прибуття переселенців з Донбасу на ринку нерухомості теж ніяк не позначиться, оскільки багато хто з них часто не має грошей навіть на квиток в інше місто.

Позитивніший прогноз пожвавлення сфери житла дає директор проектної групи «Архіматика» Олександр Попов. Він вважає, що ринок нерухомості активізується через півроку чи рік, за сприятливих політичних та економічних умов.

Також експерт прогнозує невелике зростання цін на ринку житла через інфляцію. Кардинального підвищення нічого очікувати, оскільки спровокувати його може лише істотна активізація попиту, а передумов цього поки немає.

"Собівартість будівництва зросла, але забудовники врахували це і за останні кілька місяців відкоригували ціни", - сказав Попов.

Фахівець зазначив, що зараз саме час розпочинати роботу над проектами, будівництво яких розпочнеться на початку 2015 р. Таким чином ринок зможе через 1,5-2 роки задовольнити потреби покупців. І військові події на Донбасі на це ніяк не впливають, вважає експерт.

«У Центральній та Західній Україні політична ситуація стабільна – тут не йдуть військові дії і люди живуть звичайним життям, зокрема купують житло, – пояснив Попов. – І якщо на початку року багато забудовників призупиняли роботу над новими проектами, оскільки ситуація не була зрозумілою загалом по країні, то сьогодні більшість українців живуть, як раніше. Якщо сьогодні не проектувати нових об'єктів, через два-три буде дефіцит пропозиції. Особливо у Києві, де забезпеченість житлом залишається однією з найнижчих у Європі».

За матеріалами Кореспондент.