06-11-2009

Нерухомість в Одесі буде на дні до кінця 2010 року

Одеська нерухомість

Ціни на житлову нерухомість в Одесі вже близько півроку перебувають на рівні $1-$070 за кв.м., що говорить про досягнення цінового дна. Кількість угод зросла: у вересні було 1060, у жовтні одеське БТІ зафіксувало 250. До грудня 280 року ціни залишаться на сьогоднішньому рівні. Про це заявив в інтерв'ю кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ директор ріелторської компанії Дмитро Грабіна.

За його словами, продавці вторинного житла у серпні спробували підняти ціни, але ринок не дав їм цього зробити. І наприкінці вересня – у жовтні ціни знову впали.

Рієлтор повідомив, що ринок землі знаходиться у стагнаційному стані, але ціни вже не падають. Якщо ціни на житло впали на 40-50% у доларовому еквіваленті, вартість землі впала в рази. І сьогодні ціни, які досягли мінімального рівня, знаходять покупця.

Є невеликий попит на невеликі ділянки. Але за поточний рік були великі угоди.

"Котеджні селища під Одесою, порівняно з висотками, вижили. Вони перебудувалися, стали пропонувати посекційні будинки (таунхаузи), і люди почали купувати", - повідомив Д.Грабіна.

За словами рієлтора, сьогодні нерухомість отримала свою справжню вартість та цінність. Пішла спекулятивна складова, і люди купують, щоб жити чи будується”.

"До грудня 2010 року нічого з ринком не станеться. Ціни залишаться на сьогоднішньому рівні", - прогнозує Грабіна.

Нагадаємо, що за даними компанії "SV Development", за період з 1 жовтня до 1 листопада 2009 року середня ціна продажу 1-3 кімнатних квартир на вторинному ринку в Одесі зросла на 3,43% ($45) до $1 344 доларів за 1 кв. .м. Найдешевшим залишалося Селище Котовського, із середнім показником $1/кв.м., найдорожчим Приморський район, де середня ціна продажу склала $023/кв.м.

Підготував: Олександр Бєлов